Νέα διπλή εισβολή σε Συρία και Ιράκ ετοιμάζει η Τουρκία – Ανοιχτή η κόντρα με τις ΗΠΑ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μετά το Αφρίν η “όρεξη” της Τουρκίας φαίνεται ότι άνοιξε. Όπως αποκάλυψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή η Άγκυρα ετοιμάζεται για νέες επιχειρήσεις τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ.

Ο στόχος, το είπε ξεκάθαρα ο Τσαβούσογλου είναι η Κουρδική οργάνωση YPG που ελέγχει την περιοχή. Μάλιστα, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν, η Άγκυρα δεν θα διστάσει να δράση σε περιοχές όπου υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις, ρισκάροντας μια ανοιχτή ρήξη με τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία θα εκδιώξει από τη συριακή μεθόριο την κουρδική πολιτοφυλακή YPG αν δεν υπάρξει τελικά μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για ένα σχέδιο απομάκρυνσης της οργάνωσης από τη συριακή πόλη Μανμπίτζ, είπε ο Τσαβούσογλου.

«Αν αυτό το σχέδιο δεν εφαρμοστεί, η μοναδική επιλογή που μας απομένει θα είναι η απομάκρυνση των τρομοκρατών. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Συρία, αλλά και για το Ιράκ», είπε ο Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Ανατολή.

Όπως άφησε να εννοηθεί αυτό θα είναι και το κύριο αντικείμενο στη συνομιλία που θα έχει σήμερα ο Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Χθες ο τούρκος υπουργός ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε «μια συνεννόηση, όχι σε συμφωνία» σχετικά με την Μανμπίτζ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η Άγκυρα επιδιώκει μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον για το ποιος θα αναλάβει την ασφάλεια της Μανμπίτζ μετά την αποχώρηση από την περιοχή της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θέλει η συνεννόηση με τις ΗΠΑ αναφορικά με την Μανμπίτζ, όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα, να αποτελέσει πρότυπο για όλες τις περιοχές που ελέγχονται από τη YPG.

Η Τουρκία θέλει να διασφαλίσει πως οι Κούρδοι δεν θα ελέγχουν καμία περιοχή δυτικά του Ευφράτη ποταμού με στόχο να μην υπάρξει μια αυτόνομη περιοχή απ’ το βόρειο Ιράκ ως τη βόρεια Συρία η οποία θα είναι υπό κουρδικό έλεγχο και θα αποτελεί κίνδυνο για την Άγκυρα καθώς θα συνορεύει με τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας.

Πηγή: www.newsit.gr