Σαν Φρανσίσκο: Νεκροί και αγνοούμενοι από τη συντριβή του αεροσκάφους


Δύο νεκροί, 182 τραυματίες και 60 αγνοούμενοι, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της συντριβής του νοτιοκορεάτικου αεροσκάφους Boeing 777 της εταιρείας Asiana Airlines, στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο.


Σύμφωνα με το FBI, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να υποδεικνύει ότι η συντριβή του  αεροσκάφους ήταν τρομοκρατική ενέργεια.

Σύμφωνα τώρα με την αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της αμερικανική πόλης, Τζοάνε Χάγιες- Γουάιτ τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 130 τραυματίστηκαν, αρκετοί εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση. Όλοι οι επιβάτες της πτήσης 214 από τη Σεούλ καταμετρήθηκαν τελικά χθες βράδυ και 123 επιβαίνοντες είναι σώοι.

«Η ουρά του αεροσκάφους άγγιξε τον διάδρομο προσγείωσης και το αεροπλάνο βγήκε από τον διάδρομο», εξήγησε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Μεταφορών, που έστειλε τετραμελή ομάδα ειδικών να εξετάσει την άτρακτο.

Η Asiana Airlines ανακοίνωσε ότι 141 Κινέζοι, μεταξύ τους οι δύο που έχασαν τη ζωή τους, σε σύνολο 291 επιβατών βρίσκονταν στο αεροσκάφος, μεταξύ αυτών 60 μαθητές και οι καθηγητές τους, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Στο μεταξύ ένας Κινέζος που διεσώθη είπε ότι το αεροσκάφος «πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος» πριν προσγειωθεί. Ο Σου Ντα, ο διασωθείς επιβάτης, διηγήθηκε την τραυματική του εμπειρία στο κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV: «Παρατήρησα ότι το αεροσκάφος πετούσε αρκετά χαμηλά τη στιγμή της προσγείωσης. Ετοιμαζόταν να αγγίξει το έδαφος όταν ξαφνικά επιτάχυνε και η μύτη του άρχισε να ανεβαίνει». «Το αεροσκάφος πετούσε ήδη πολύ χαμηλά εκείνη τη στιγμή», συνέχισε ο Σου προσθέτοντας ότι «αισθάνθηκε μια πρόσκρουση». «Οι μάσκες οξυγόνου έπεσαν και μια έντονη δυσοσμία άρχισε να εξαπλώνεται στην καμπίνα. Είδα επίσης σπίθες από το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους».
Μετά την προσγείωση, στην καμπίνα επικρατούσε «μεγάλη αναστάτωση», στο πίσω μέρος του αεροσκάφους είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη τρύπα και η κουζίνα είχε εξαφανιστεί. Ο Σου και η γυναίκα του πήραν στα χέρια τις αποσκευές τους και βγήκαν από την πίσω πλευρά του αεροπλάνου. Ο άνδρας δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ανθρώπους να περιμένουν απ’ έξω και μαύρος καπνός να αναδύεται από το αεροπλάνο.

Η επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Σαν Φρανσίσκο δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές είναι ακόμη στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων, ενώ ορισμένοι επιβάτες εξακολουθούν να αγνοούνται. Σύμφωνα με την επικεφαλής της πυροσβεστικής, «περίπου 60 άτομα» δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί από τις αρχές και επισήμως θεωρούνται αγνοούμενοι.

Στο αεροπλάνο που πετούσε από τη Σεούλ προς το Σαν Φρανσίσκο επέβαιναν 307 άτομα, εκ των οποίων 291 ήταν επιβάτες και 16 μέλη του πληρώματος.