Αυτοκτόνησε από την πολλή δουλειά. 23χρονος οικοδόμος είχε δουλέψει 200 ώρες υπερωρία


Άλλη μια υπόθεση με εργαζόμενο που χάνει την ζωή του λόγω υπερβολικών ωρών εργασίας συγκλονίζει πάλι την Ιαπωνία.

Αυτή την φορά ένας 23χρονος οικοδόμος που εργαζόταν στην κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου του Τόκιο, αυτοκτόνησε. Σε ένα μήνα είχε δουλέψει 200 ώρες υπερωρία!

Οι αρχές αναγνώρισαν ότι η αυτοκτονία του 23χρονου οικοδόμου οφειλόταν στον υπερβολικό αριθμό υπερωριών που είχε εργαστεί.

Ο νεαρός αυτός οικοδόμος, είχε προσληφθεί τον Δεκέμβριο, είχε εργαστεί 200 ώρες υπερωρία τον Μάρτιο, ένα μήνα προτού εντοπιστεί νεκρός.

Η υπηρεσία Εργασίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νεαρός είχε αρρωστήσει ψυχικά «εξαιτίας των υπερβολικών ωρών εργασίας στο Ολυμπιακό Στάδιο». Αυτό, δήλωσε ο Χιρόσι Καγουαχίτο δικηγόρος της οικογένειας.

Ο 23χρονος, το όνομα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, εξαφανίστηκε τον Μάρτιο, αφήνοντας ένα σημείωμα στο οποίο ανέφερε: «έφτασα στο ψυχικό και σωματικό μου όριο».

Οι γονείς του κατέθεσαν τον Ιούλιο αγωγή ζητώντας να τους δοθεί αποζημίωση. Επίσης είχαν ζητήσει από την ιαπωνική κυβέρνηση ο θάνατος του γιου τους να θεωρηθεί «καρόσι». Δηλαδή θάνατος από υπερβολική εργασία.

Σημειώνεται ότι θύματα του «καρόσι» είναι εκατοντάδες άνθρωποι στην Ιαπωνία, οι οποίοι πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή οδηγούνται στην απόγνωση.

Οι γονείς του εργάτη δήλωσαν συντετριμμένοι επειδή δεν μπόρεσαν να σώσουν το παιδί τους. «Ο πόνος μας που δεν θα ξαναδούμε το χαμόγελό του δεν θα περάσει ποτέ».
Θύμα του «καρόσι» και η νεαρή δημοσιογράφος

Την προηγούμενη εβδομάδα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας NHK ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς μιας νεαρής δημοσιογράφου. Η κοπέλα, πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2013, αφού είχε εργαστεί 159 ώρες υπερωρία σε διάστημα ενός μήνα.

Τον Δεκέμβριο ο επικεφαλής της μεγαλύτερης διαφημιστικής εταιρείας της Ιαπωνίας, της Dentsu, παραιτήθηκε μετά την αυτοκτονία μιας νεαρής εργαζόμενης. Έκανε τακτικά περισσότερες από 100 ώρες υπερωρία κάθε μήνα.

Ο θάνατος της Ματσούρι Τακαχάσι είχε προκαλέσει σάλο στην Ιαπωνία και οδήγησε την κυβέρνηση να περιορίσει σε 100 τις ώρες υπερωρίας που μπορεί να εργαστεί κάποιος ανά μήνα, έναν υπερβολικό αριθμό κατά κάποιους.

Η νόμιμη διάρκεια εργασίας στην Ιαπωνία είναι 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ το νόμιμο όριο υπερωριών είναι 45 ώρες τον μήνα, κάτι που όμως πρακτικά δεν εφαρμόζεται.

Πηγή: www.newsit.gr