Καταλονία, η επόμενη μέρα από το "ματωμένο" δημοψήφισμα – Προς μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Συντριπτικό "ναι" σε ποσοστό 90% στο δημοψήφισμα στην Καταλονία
- Στο 42,3% η συμμετοχή, ψήφισαν 2,26 εκατομμύρια άνθρωποι
- Χάος και βία σε όλη την Καταλονία, 884 οι τραυματίες – Δυο είναι σοβαρά
- Η καταλανική κυβέρνηση "απειλεί" να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής
- «Δεν έγινε δημοψήφισμα» είπε ο Ραχόι αλλά κάλεσε σε… διάλογο!

Μια χώρα βαθιά διχασμένη. Το δημοψήφισμα στην Καταλονία «βάφτηκε» με αίμα. Οι τραυματίες έφτασαν του 884, δυο από τους οποίους σοβαρά. Η επόμενη μέρα από το δημοψήφισμα, δεν είναι ίδια με την προηγούμενη για όλη την Ισπανία.

click4more

Δημοψήφισμα – Καταλονία: Η μέρα που άλλαξε την Ισπανία!

Οι πολίτες κέρδισαν «το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα κράτος ανεξάρτητο» από την Ισπανία, διατράνωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν.

Ο «νόμος του δημοψηφίσματος» που είχαν εγκρίνει οι αυτονομιστές για την οργάνωση της ψηφοφορίας προβλέπει ότι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κυβέρνηση θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία και θα αρχίσει μια φάση διαπραγματεύσεων.

Η σύγκρουση χαρακτηρίζεται στην Ισπανία η χειρότερη πολιτική κρίση που έχει βιώσει η χώρα μετά το τέλος της χούντας του Φράνκο το 1981.

«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», δήλωσε σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας, είχε απαγορευτεί από τη Μαδρίτη. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό. Σημαδεύτηκε από ωμή βία και τρομοκρατία, από άγριο ξύλο ακόμη και κατά ηλικιωμένων και γυναικών.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, πάντως, δεν συνοδεύτηκε από καμιά από τις εγγυήσεις που εξασφαλίζουν την αξιοπιστία των εκλογικών διαδικασιών. Το ισπανικό κράτος έβαλε στο στόχαστρο όλες τις υποδομές που θα επέτρεπαν μια ορθή διαδικασία.

Εκλογικά τμήματα έκλεισαν, κάλπες… κατασχέθηκαν.

Δεν υπήρξε ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή που να επέβλεψε τη διαδικασία, οι εκλογικοί κατάλογοι δεν ήταν διαφανείς, η ψηφοφορία δεν ήταν μυστική.
Συντριπτικό «ναι»

Η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε, τα ξημερώματα της Δευτέρας (02.10.2017) ότι το «ναι» στην ανεξαρτησία της Καταλονίας ήταν συντριπτικό και έφτασε στο 90%. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ, στο δημοψήφισμα ψήφισαν 2,26 εκατομμύρια άνθρωποι. Σε σύνολο 7,5 εκατομμυρίων Καταλανών.

Το 90% των ψηφισάντων, σύμφωνα με τον Τουρούλ, «υποστήριξαν ότι η Καταλονία πρέπει να γίνει «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας». Το «όχι» συγκέντρωσε το 7,8% των ψήφων (176.000). Από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.

Το ποσοστό της συμμετοχής έφτασε στο 42,3%. Για την καταλανική κυβέρνηση, είναι… αρκετό. Όπως τονίζουν, αυτό ήταν το ποσοστό της συμμετοχής των Ισπανών στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας

Ο δημοψήφισμα δεν διχάζει μόνο την Ισπανία. Διχάζει και την ίδια την Καταλονία. Κάτι που φαίνεται και από το ποσοστό συμμετοχής. Και τώρα, τι; Όλα δείχνουν πως θα κηρυχθεί μονομερής ανεξαρτησία.

Πλαισιωμένος από τα μέλη της κυβέρνησής του, ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, το βράδυ της Κυριακής (01.10.2017) μίλησε για δικαίωμα σε ανεξάρτητο κράτος.

«Αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας κερδίσαμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας Δημοκρατίας», είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδώσει τις προσεχείς ημέρες τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο της Καταλονίας. Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να επέμβει.

«Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», τόνισε.

Ο επικεφαλής της Καταλανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει, μια μέρα πριν το δημοψήφισμα, πως σε περίπτωση «ναι» θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Μένει να αποδειχθεί αν θα το κάνει.

Η Καταλονία θεωρείται στρατηγικής σημασίας περιοχή στην καρδιά της Ευρώπης. Συνεισφέρει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ.
Ζητωκραυγές στη Βαρκελώνη

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (01.10.2017) στην κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης. Περίμεναν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Πρώτα, όμως, είδαν το διάγγελμα Ραχόι. Και όσα άκουσαν από τον Ισπανό πρωθυπουργό, προκάλεσαν γιουχαΐσματα.

Όταν ήρθε η στιγμή να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της κάλπης, οι Καταλανοί ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.


Ματωμένη Κυριακή στην Καταλονία

Η ένταση ήταν έκδηλη σε όλη την Καταλονία από τις πρώτες ώρες του δημοψηφίσματος. Και δεν άργησαν τα ξεσπάσουν τα επεισόδια.

Δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής του νόμου αναπτύχθηκαν μαζικά με ρητή διαταγή της κυβέρνησης Ραχόι να εμποδίσουν το δημοψήφισμα. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση ροπάλων. Χτυπούσαν ψηφοφόρους με γκλοπς. Πυροβολούσαν στον αέρα. Πυροβολούσαν με σφαίρες από καουτσούκ, τραυματίζοντας πολίτες.





Σε ορισμένες τοποθεσίες μονάδες αντιμετώπισης ταραχών επιτέθηκαν, απρόκλητα πολλές φορές, σε πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα εκλογικά κέντρα.

Ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά ακόμη και πυροσβέστες που πρόσκεινται στους αυτονομιστές, χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.


Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, η δράση των αστυνομικών είχε αποτέλεσμα 844 άνθρωποι να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά: ένας 70χρονος υπέστη έμφραγμα, ενώ ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στο μάτι.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 33 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ορισμένοι από πέτρες που τους πέταξαν αυτονομιστές.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν σε τουλάχιστον 92 εκλογικά κέντρα για να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.


Αψήφησαν τον Ραχόι και τη βία

Παρά την ένταση, εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί πήγαν να ψηφίσουν. Όχι μόνο στη Βαρκελώνη αλλά και σε άλλες πόλεις. Χρειάστηκε, σε πολλές περιπτώσεις, να περιμένουν ώρες για να ψηφίσουν. Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν μπροστά στα εκλογικά κέντρα.

«Έβαλα τα κλάματα, διότι δώσαμε αγώνα για χρόνια για αυτό κι είδα μπροστά μου μια γυναίκα 90 χρονών σε αναπηρικό καροτσάκι που ήρθε να ψηφίσει», αφηγήθηκε, στο μικρό χωριό Λιαδό Πιλάρ Λόπες, μια 54χρονη γραμματέας.

Ένα από τα πρόσωπα του δημοψηφίσματος και ο 90χρονος άνδρας από τη Βαρκελώνη που ψήφισε και ξέσπασε σε λυγμούς.

Καταλονία

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Πηγή: www.newsit.gr