Καταλονία: Φράζουν τις πόρτες σε εκλογικά κέντρα για να μη "μπουκάρει" η αστυνομία. Έτοιμες οι κάλπες.

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αποφασισμένοι! Οι πρώτες κάλπες έφτασαν στα εκλογικά κέντρα και όλα δείχνουν πως το δημοψήφισμα στην Καταλονία θα γίνει, παρά την απαγόρευση της Μαδρίτης!

Ψηφοφόροι στην Καταλονία έχουν αρχίσει να φράσσουν τις πόρτες στα εκλογικά κέντρα. Αυτό φυσικά προκειμένου να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διαδικασία για το δημοψήφισμα.

Καταλονία

Στο μεταξύ κάλπες και ψηφοδέλτια έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε κάποια από τα εκλογικά κέντρα. Τις πληροφορίες μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

click4more

Καταλονία – Δημοψήφισμα: Η μεγάλη ώρα!

Το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 μετέδωσε εικόνες από ένα εκλογικό κέντρο σε προάστιο της Βαρκελόνης στο οποίο έχει τοποθετηθεί ήδη η κάλπη και τα ψηφοδέλτια. Επίσης η εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε ότι οι κάλπες έχουν αρχίσει να φτάνουν σε αρκετά κέντρα.

Υπάρχουν ήδη βίντεο που δείχνουν Καταλανούς να έχουν σχηματίσει ουρές από τα χαράματα! Άλλα, που δείχνουν ψηφοφόρους να χειροκροτούν όταν μια κάλπη καταφθάνει στο εκλογικό κέντρο!

Επίσης αρκετό φωτογραφικό υλικό με τις κάλπες και τα ψηφοδέλτια… έτοιμα

Δείτε τις εικόνες

Καταλονία

Καταλονία

Καταλονία

Καταλονία

δημοψήφισμα

δημοψήφισμα

δημοψήφισμα

Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας), αλλά δεν είναι γνωστό αν η αστυνομία θα επιτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Στο «σκοτάδι» το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό. Μάλιστα, δεν υπήρχε καν πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.

Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα. Όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.

Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας. Μιας περιοχής όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας.

Σε συνέντευξη στο AFP ο πρόεδρος της επαρχίας αυτής, ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη».

«Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε. Επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

br