Μετά από κάτι παραπάνω από έναν μήνα και 63 αγώνες, το Μουντιάλ της Βραζιλίας ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής (22:00, ΝΕΡΙΤ) με τον τελικό της διοργάνωσης, όπου το βαρύτιμο τρόπαιο, θα διεκδικήσουν η Γερμανία και η Αργεντινή. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο χωρητικότητας 74.738 θεατών «Maracana», του Ρίο Ντε Ζανέϊρο, με διαιτητή τον Ιταλό, Νίκολα Ριτσόλι.
Οι δύο ομάδες έφτασαν στον τελικό, χωρίς να ηττηθούν στην διοργάνωση και κάνοντας από ένα «κακό παιχνίδι». Οι Γερμανοί στο 2-2 με την Γκάνα και οι Αργεντινοί στο 1-0 με το Ιράν.
Αμφότερες επέδειξαν σταθερότητα στην απόδοση τους και βασίσθηκαν στα γνώριμα χαρακτηριστικά τους. Οι Γερμανοί στην άριστη κυκλοφορία, στην διαρκή πίεση σε όλο το γήπεδο και στην ομαδικότητα, αλλά και στο πάθος που τους διακρίνει, με εξαίρεση τον αγώνα με τις ΗΠΑ που έληξε όσο... χρειαζόταν, δηλαδή με 1-0.
Ο Γιόακιμ Λεβ, έχει δημιουργήσει ένα σύνολο, όπου όλοι παίζουν για την ομάδα. Παίκτες σε ιδανική ποδοσφαιρική ηλικία, που ξέρουν τι ζητούν μέσα στο γήπεδο και πως να το πάρουν. Με τον Νόϊερ να δεσπόζει κάτω απ τα δοκάρια, την εμπειρία των Λαμ και Σβαϊνστάϊγκερ, την ιδιοφυϊα του Οζίλ και την εκτελεστική δεινότητα των Μίλερ και Κλόζε, η Γερμανία, φαντάζει το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.
Χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων που έχει αυτή η ομάδα, είναι τα εμφατικά 4-0 και 7-1, επί της Πορτογαλίας και της Βραζιλίας, αντίστοιχα, σε αντιδιαστολή με το «επαγγελματικό» 1-0 απέναντι στην Γαλλία, που ηταν μια από τις καλύτερες ομάδες του τουρνουά και με χαρακτηριστικά παρόμοια των Γερμανών.
Από την πλευρά του, ο Αλεχάντρο Σαμπέγια, έφτιαξε ένα σύνολο, που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις εμπνεύσεις και τις ικανότητες του Λιονέλ Μέσι. Με τον φυσικό ηγέτη της ομάδας, Χαβιέ Μασεράνο και τον εμπειρότατο, Μάρτιν Ντε Μικέλις να ελέγχουν την αμυντική λειτουργία, ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου, έχει την ελευθερία κινήσεων στον μεσοεπιθετικό τομέα.
Αρωγός του, αλλά αμφίβολος για τον τελικό, ο Ανχελ Ντι Μαρία με την καταπληκτική κατοχή της μπάλας και τις εντυπωσιακές μεταβιβάσεις. Η συμμετοχή του θα κρίνει αρκετά στον τελικό, καθώς εάν δεν παίξει θα ελαφρύνει αρκετά τις πτέρυγες των Γερμανών. Οσον αφορά στην επίθεση, οι Αργεντινοί διέψευσαν τις προσδοκίες, καθώς οι Αγουέρο, Ιγκουαϊν και Λαβέτσι, δεν έδειξαν αυτα που περίμεναν οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι. Παρ΄όλα αυτά, η ικανότητα τους στο σκοράρισμα, ενδεχομένως να αποδειχθεί καταλυτική για την έκβαση του τελικού.
Η Αργεντινή έφτασε στον τελικό επικρατώντας στον 6ο όμιλο της Βοσνίας με 2-1, του ιράν με 1-0 και της Νιγηρίας με 3-2, ενώ στην συνέχεια απέκλεισε διαδοχικά, την Ελβετία (1-0), το Βέλγιο (1-0) και την Ολλανδία (4-2 στα πέναλτι, κ.α. και παρ. 0-0).
Από την πλευρά τους, οι Γερμανοί, συνέτριψαν για τον 7ο όμιλο την Πορτογαλία με 4-0, αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 με την Γκάνα και νίκησαν 1-0 τις ΗΠΑ, ενώ στην συνέχεια, απέκλεισαν κατά σειρά, την Αλγερία (2-1 στην παράταση, κ.α. 0-0), την Γαλλία (1-0) και την Βραζιλία με το εμφατικό 7-1 στον ημιτελικό!
Στις 20 φορές που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες οι δύο ομάδες, η Αργεντινή μετρά εννέα νίκες, η Γερμανία επτά, ενώ τέσσερις αγώνες, έχουν λήξει χωρίς νικητή. Πρόκειται για την 9η φορά που μία από τις δύο ομάδες βρίσκεται σε τελικό Μουντιάλ, ενώ είναι η τρίτη φορά που αναμετρώνται μεταξύ τους, διεκδικώντας το τρόπαιο. Το 1986 στο Μεξικό, η Αργεντινή νίκησε με 3-2, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, οι Γερμανοί επικράτησαν με 1-0, με ανύπαρκτο πέναλτι στο 85ο λεπτό.
Η Γερμανία επικράτησε το 1954 (ως Δυτική Γερμανία) της Ουγγαρίας με 3-2, έχασε (επίσης ως Δυτική Γερμανία) το 1966 από την Αγγλία με 4-2 με το γκολ του Χαρστ που ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί εάν ήταν έγκυρο, νίκησε (ως Δυτική Γερμανία) την Ολλανδία με 2-1 το 1974, ηττήθηκε με 3-1 από την Ιταλία το 1982 (ως Δυτική Γερμανία) κι έχασε από την Βραζιλία με 2-0 στην διοργάνωση του 2002, ενώ η Αργεντινή ηττήθηκε το 1930 από την Ουρουγουάη με 4-2 κι επικράτησε 3-1 της Ολλανδίας το 1978.
Οι πιθανές συνθέσεις, έχουν ως εξής:
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόακιμ Λεβ): 1. Μάνουελ Νόιερ, 16. Φίλιπ Λαμ, 20. Τζερόμ Μπόατενγκ, 5. Ματς Χούμελς, 4. Μπένεντικτ Χέβεντες, 7. Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ, 6. Σάμι Κεντίρα, 18. Τόνι Κρόος, 8. Μεσούτ Οζίλ, 13. Τόμας Μίλερ, 11. Μίροσλαβ Κλόζε.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Αλεχάντρο Σαμπέγια): 1. Σέρχιο Ρομέρο, 4. Πάμπλο Ζαμπαλέτα, 15. Μάρτιν Ντεμικέλις, 2. Εζέκιελ Γκαράι, 16. Μάρκος Ρόχο, 14. Χαβιέρ Μασεράνο, 6. Λούκας Μπίλια, 8. Έντσο Πέρες, 10. Λιονέλ Μέσι, 22. Εζέκιελ Λαβέτσι, 9.Γκονσάλο Ιγκουαΐν.