Πασίγνωστη εταιρεία έβαλε χθες λουκέτο!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Λουκέτο έβαλε η μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής cupcakes στον κόσμο, με την Crumbs Bake Shop να κατεβάζει ρολά οριστικά χθες βράδυ. 

Προηγήθηκε η έξοδο της εταιρίας από το χρηματιστηριακό δέικτη Νasdaq.

Η εταιρία εισήγαγε στην ουσία τα cupcakes, στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τεράστια κέρδη την δεκαετία του 2000. Ωστόσο η κατηφόρα της Crumbs ξεκίνησε λίγο μετά την είσοδό της στο χρηματιστήριο της Wall Street το 2011.

Η μεγάλη επιτυχία της εταιρίας, ξεκίνησε το 2000, όταν η γνωστή πρωταγωνίστρια του Sex and the City Carrie Bradshaw, εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο να τρώει ένα cupcake από το φούρνο Μagnolia στο West Village.

Οι νομικοί σύμβουλοι της επιχείρησης, Mia και ο Jason Bauer αντιλαμβανόμενοι την επιθυμία της αγοράς, άνοιξαν το πρώτο Crumbs στο Upper West Side το 2003.

Το 2008 πούλησαν το μισό μερίδιο τους στη Crumbs έναντι 10 εκατ. δολαρίων, με τα cupcakes να είχε ήδη γίνει μια αυτοκρατορία η οποία είχε αρχίσει να μεγαλώνει. Το 2010 η Crumbs συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο με τις 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Αμερική.

Με 25 καταστήματα στις ΗΠΑ, η Crumbs το 2010 κατέγραφε κέρδη 1,8 εκατ. δολαρίων, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 31,1 εκατ. δολάρια.

Το 2011 ενώ ετοιμαζόταν να εισέλθει στο χρηματιστήριο, η Crumbs πωλήθηκε έναντι 66 εκατ. δολαρίων, και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου έγινε η δημόσια προσφορά με την τιμή της μετοχής να ορίζεται στα 11 δολάρια.

Ωστόσο, στα μέσα του 2011 άρχισαν τα προβλήματα για την εταιρία, όταν άρχισε να εφαρμόζει ένα πλάνο μαζικής επέκτασης, σύμφωνα με την πρώην πρόεδρο και CEO της  Crumbs, Julian Geiger.

Η αγορά είχε υπερκεραστεί και ο ανταγωνισμός μεγάλωνε συνεχώς, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για πιθανή «φούσκα». Αυτό σε συνδυασμό με τα υψηλά ενοίκια που είχε να πληρώσει η εταιρία, μιας και πλέον είχε 35 καταστήματα, την έκανε να υποχωρήσει στα κέρδη της κατά 6%.

Αυτό όμως δεν αποθάρρυνε τους υπευθύνους της και συνέχιζε να επεκτείνεται, φθάνοντας τα 70 καταστήματα το 2013. Αυτή η κίνηση ήταν και αυτή που έβαλε το λουκέτο στην εταιρία, καθώς τα καταστήματα έκλειναν το ένα μετά το άλλο, με την εταιρεία να καταγράφει ζημιές 513 εκατ. δολαρίων το 2013 από 7,7 εκατ. το 2012.

Έτσι τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Crumbs δήλωσε ότι η εταιρεία υποχρεώθηκε να σταματήσει τη λειτουργία της, εξετάζοντας ακόμη και τη πτώχευση.

  

Πηγή: athensmagazine.gr


Διαβάστε επίσης:

Ακόμα μια ιστορική ελληνική εταιρεία βάζει λουκέτο

Πασίγνωστη εταιρεία βάζει λουκέτο και κλείνει τα καταστήματά της