ΥΔΡΑ: Αναστάτωση με τους δασικούς χάρτες – Άμεση η αναγκαιότητα αποχαρακτηρισμού

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


αστάτωση προκλήθηκε στην Ύδρα μετά την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών από το Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ (ΕΚΧΑ ΑΕ).

Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα εδώ, τοποθετώντας νομό και περιοχή μπορεί κανείς να δει πώς ακριβώς προσδιορίζονται βάσει των συγκεκριμένων χαρτών τα δασικά τμήματα του νησιού μας. Πλην όμως ο προβληματισμός που αναπτύσσεται με τα δεδομένα της εν λόγω ανάρτησης είναι μεγάλος, καθώς σπίτια σε σημεία του νησιού, όπως πάνω από το ΙΑΜΥ, στην Πουαγιά, το Καμίνι και αλλού, τα οποία βρίσκονται εντός του οικισμού, στον χάρτη παρουσιάζονται ως δασικά.
Κάτι το οποίο προκαλεί μεγάλη αγανάκτηση στους πολίτες καθώς αν δεν προβεί ο Δήμος Ύδρας σε τακτοποίηση του θέματος, οι ιδιοκτήτες 200 περίπου σπιτιών, καλούνται να μπουν σε έναν «γραφειοκρατικό γολγοθά» προκειμένου να τα αποχαρακτηρίσουν από δασικά. Αφού κάτω από τις παρούσες συνθήκες δεν θα μπορούν ούτε να τα μεταβιβάσουν, ούτε και να προβούν σε πώληση αυτών.
Απορία προκαλεί το γεγονός ότι οι δασικοί αυτοί χάρτες -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- βασίστηκαν σε παλιά αεροφωτογραφία του νησιού μας. Και αυτό απ’ ότι φαίνεται γιατί τα όρια του οικισμού δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί από τον Δήμο Ύδρας ή πιθανόν να μην δόθηκαν ακριβή στοιχεία των ορίων.
Προτεραιότητα του Δήμου θα πρέπει να είναι το «πάγωμα» της παρούσας ανάρτησης και της αναγραφόμενης ένταξης, μέχρι τη διευθέτηση των ορίων του οικισμού, προκειμένου να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία θα βάλει τους πολίτες στη πολυδάπανη και γραφειοκρατική διαδικασία των ενστάσεων. Οπωσδήποτε τη Δευτέρα στις 20 Φεβρουαρίου και μετά το πέρας του δημοτικού συμβουλίου, που έχει εντάξει την ανάρτηση των δασικών χαρτών ως 17ο θέμα, θα πρέπει ο Δήμος να κινηθεί με γοργούς ρυθμούς για την αναστολή τους.

Αξίζει εδώ να πούμε ότι ζωηρό ενδιαφέρον έχει επιδείξει ο Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. Γιάννης Βούλγαρης, ο οποίος ασχολείται με το θέμα όλο αυτό το διάστημα. Μετά από στοχευμένες παρατηρήσεις του, έστειλε σήμερα επιστολή στον Δήμο Ύδρας, επισημαίνοντας το πρόβλημα μη τελικής ύπαρξης ορίων του οικισμού, προτείνοντας την αναστολή διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στα διοικητικά όρια του Δήμου μέχρι την οριστικοποίηση των ορίων του οικισμού. Τόνισε δε, την αναγκαιότητα λήψης απόφασης προκειμένου να δοθεί το δικαίωμα στους δημότες να υπερασπισθούν τις ιδοκτησίες τους, βασιζόμενοι σε εγκεκριμένα όρια οικισμού. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την επιστολή του κ. Γιάννη Βούλγαρη.

Παράλληλα ερώτηση συνυπέγραψε για τους δασικούς χάρτες ο Βουλευτής Α' Πειραιά και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος, η οποία κατατέθηκε σήμερα.

Για το θέμα ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης σε δήλωσή του στο facebook στην προσωπική του σελίδα ανέφερε τα παρακάτω:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΟΡΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΥΔΡΑΣ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβούλιου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο συζητήθηκε η οριστικοποίηση των ορίων του οικισμού της Ύδρας. Μετά από πολύωρη συζήτηση και αφού είχε προηγηθεί σημαντική προεργασία, υπήρξε σημαντική σύγκλιση στις απόψεις των μελών του ΚΕΣΥΠΟΘΑ μετά και τις διευκρινήσεις και απαντήσεις που δόθηκαν από τους εκπροσώπους του Δήμου. Η απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, εφόσον όπως διαφάνηκε είναι θετική, θα περιλαμβάνει τα προτεινόμενα όρια του Οικισμού της Ύδρας και πάνω σε αυτή την πρόταση θα ξεκινήσει διαδικασία διαβούλευσης για την οριστικοποίησή τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την σχετική νομοθεσία
Ο Δήμος Ύδρας εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο κ. Κουκουδάκη την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Ορίων (Απουσίαζαν οι Πρώην Δήμαρχοι κ. Αναστόπουλος και κ. Κοτρώνης) και μηχανικούς-συνεργάτες του Δήμου με σημαντική γνώση του αντικειμένου.
Ο Δήμος Ύδρας, γνωρίζοντας την πορεία της διαδικασίας πρότασης των ορίων του οικισμού, ανέμενε την συγκεκριμένη συνεδρίαση πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια σε σχέση με τις προτάσεις του για περιοχές προς προσωρινή εξαίρεση από την πραγματοποιηθείσα ανάρτηση δασικών χαρτών, ώστε να αποφύγει τα λάθη και την δημιουργία προβλημάτων σε υπηρεσίες και δημότες. Έχει, όμως (όπως ήδη αναφέρθηκε σε προηγούμενη ενημέρωση), έρθει σε συνεννόηση με την ΕΚΧΑ ΑΕ (αρμόδιο Φορέα για τους δασικούς χάρτες) και την Δ/νση Δασών Πειραιά (αρμόδια υπηρεσία) ώστε άμεσα στις επόμενες ημέρες να υποβληθούν και ενσωματωθούν τα προτεινόμενα όρια στους χάρτες.
Την Τετάρτη 15/02/2017 εκπρόσωποι του Δήμου, συμμετείχαν σε συνάντηση εργασίας με θέμα "Ανάρτηση δασικών χαρτών - αντιμετώπιση προβλημάτων" για την Αττική, την οποία συγκάλεσε και προήδρευσε ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σ. Φάμελλος.
Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ύστερα από συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, για την επόμενη εβδομάδα έχει ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο για τους Δασικούς Χάρτες Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελο.
Το εν λόγω θέμα θα απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Ύδρας κατά την τακτική συνεδρίαση του τη Δευτέρα 20/02/2017.
Η επίλυση χρόνιων προβλημάτων του Δήμου μας και η σταδιακή παραγωγή ουσιαστικών αποτελεσμάτων, πραγματοποιείται με συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια, με τεχνοκρατική υποστήριξη και με συνεργασία αλλά και πιέσεις στους εμπλεκόμενους φορείς. Όχι με κραυγές στα καφενεία (διαδικτυακά ή όχι).

Ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος κατά την επίσκεψή του στην Ύδρα συζήτησε με τη σειρά του το ζήτημα, αναφερόμενος μεταξύ άλλων ότι από τις 10 Φεβρουαρίου που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες, το θέμα απασχολεί έντονα τόσο το νησί της Ύδρας, όσο και τα υπόλοιπα νησιά.

Για το μείζον θέμα έστειλε έντονη επιστολή σήμερα, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ο πρ. Δήμαρχος Ύδρας, Κώστας Αναστόπουλος.

1 selida voulgaris

2hselidavoulgaris

Πηγή: fonitisydras.com