Σεισμός στην Ύδρα: 4,1 Ρίχτερ ο πιο ισχυρός – Αισθητός και στην Αθήνα – Αλλεπάλληλες δονήσεις στην περιοχή

– Ο σεισμός των 4,1 Ρίχτερ ήταν επιφανειακός και έγινε αισθητός από την Ύδρα μέχρι την Αθήνα
– «Έσπασε» το τηλεφωνικό κέντρο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου – Οι πρώτες μετρήσεις
– Πριν και μετά το σεισμό καταγράφηκαν και άλλες δονήσεις στην ίδια περιοχή
– Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου
– Αισθητός ο σεισμός σε Σπέτσες, Πόρο και Αίγινα – Δεν αναφέρθηκαν ζημιές και τραυματισμοί

Ο σεισμός στην Ύδρα σημειώθηκε στις 16.48 και είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ. Επίκεντρο η θαλάσσια περιοχή 38 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του νησιού.

Ήταν επιφανειακός με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων. Είναι χαρακτηριστικό πως στο τηλεφωνικό κέντρο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, υπήρξαν κλήσεις και από περιοχές της Αθήνας, που αισθάνθηκαν το σεισμό.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου. Στις 17.06 σημειώθηκε ακόμα μία δόνηση στην ίδια περιοχή, 24 χλμ. νοτιοανατολικά του νησιού, με μέγεθος 2,4 Ρίχτερ.

22 λεπτά αργότερα, στις 17.28 οι σεισμογράφοι κατέγραψαν ακόμα  ένα σεισμό 2,2 Ρίχτερ.
Ο χάρτης του σεισμού

Λέκκας για σεισμό στην Ύδρα

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο NewsIt.gr για τις σεισμικές δονήσεις στην Ύδρα και εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο. Ηταν ένας μικρός σεισμός και δεν έχουμε αναφορές για ζημιές. Δεν υπάρχουν φόβοι για την εξέλιξη της ακολουθίας» είπε ο κ.Λέκκας.

Οι δύο σεισμοί που προηγήθηκαν τα ξημερώματα

Τα ξημερώματα είχαν σημειωθεί άλλες δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Ύδρα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο οι σεισμοί σημειώθηκαν με λίγα λεπτά διαφορά μεταξύ τους. Αναλυτικά, η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 01:42 και είχε ένταση 3,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 41χλμ βορειοανατολικά της Ύδρας ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10χλμ.

Πέντε λεπτά αργότερα, στις 01:47 σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 29χλμ βορειοδυτικά του νησιού ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 58χλμ.
Ο χθεσινός σεισμός στην Πάτρα

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες στις 15:43 σε περιοχή ανατολικά της Πάτρας, προκαλώντας μικρή ανησυχία στους κατοίκους.

Ο σεισμός ήταν μικρού μεγέθους, αλλά επιφανειακός, με συνέπεια να γίνει ιδιαίτερα αισθητός. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 21 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάτρας και το εστιακό βάθος ήταν μικρότερο των 5 χιλιομέτρων.