ΣΑΛΑΜΙΝΑ: “Έρχονται” τα θεματικά πάρκα στο ιστορικό νησί

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δημιουργία θεματικών πάρκων στο ιστορικό νησί με βάση τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και προέκταση με προέκταση στο σύγχρονο ναυτικό θεματικό πάρκο στη Νησίδα του Αγ Γεωργίου

Η δημιουργία των θεματικών πάρκων θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή. Αρχικά θα προβληθεί ο τουρισμός θα προσελκυσθούν νέα κεφάλαια και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Όλα μαζί μπορούν να γίνουν σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της Σαλαμίνας και του ευρύτερου Πειραιά.

Το διεθνές ίδρυμα «Σαλαμίς» σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και όχι μόνο έχει ήδη ενημερώσει το Δήμο Σαλαμίνας την Περιφέρεια Αττικής και την Κυβέρνηση για την δημιουργία δύο Θεματικών εκπαιδευτικών θεματικών πάρκων. Το θεματικό πάρκο της Ναυμαχίας – μαρίνας στη περιοχή των Παλουκίων – καματερού της Σαλαμίνας με προέκταση στο σύγχρονο ναυτικό θεματικό πάρκο στη Νησίδα του Αγ Γεωργίου.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Σαλαμίς :

Τα Θεματικά Πάρκα θα συνδράμουν στην τουριστική προβολή όχι μόνο του νησιού αλλά ολόκληρης της Αττικής και θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν. Επιπλέον, από την λειτουργία των Θεματικών Παρκών, θα δημιουργηθούν άμεσα 400 +400 μόνιμες θέσεις εργασίας που ως επί το πλείστον θα καλυφθούν από κατοίκους της Σαλαμίνας.

Η κατασκευή Θεματικών Πάρκων θα έχει μεγάλα οφέλη για την Σαλαμίνα γιατί εκτός της αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενισχύεται η τουριστική ανάπτυξη ,δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης ,ενισχύεται το επενδυτικό κλίμα και αυξάνεται η προσέλκυση επισκεπτών ακόμα και στην Αττική ενώ ενισχύεται η υποψηφιότητα της για την Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 με τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία. Αναλυτικά τα οφέλη θα είναι :

1. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

2. Δημιουργία προϋποθέσεων σημαντικής τουριστικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών ,αξιοποιώντας την διεθνούς εμβέλειας Αρχαιολογικό χώρο της Ναυμαχίας αλλά και το λιμάνι της Κόλουρης για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων.

3. Δημιουργία θέσεων απασχόλησης
– 200 άτομα κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου
– άνω των 800 κατά την λειτουργία του.
4. Δημιουργία άμεσων εσόδων στο κράτος (ενοίκια – ποσοστά της εκμετάλλευσης)

5. Προσέλκυση κεφαλαίων και δημιουργία επενδυτικού κλίματος στην περιοχή της Σαλαμίνας.

6. Προσέλκυση επισκεπτών στην Αττική, αύξηση παραμονής τους στην ευρύτερη περιοχή.

Περιγραφή της Επένδυσης για την Ανάπτυξη, Κατασκευή Θεματικών Πάρκων στην Σαλαμίνα.

Η επένδυση αφορά την δημιουργία δυο θεματικών πάρκων πολλαπλών ενδιαφερόντων με κύριο θέμα , όσον αφορά την μορφωτική και ιστορική πτυχή του, την Ελληνική Αρχαία Ναυτική Ιστορία σε συνδυασμό με την επικη Ναυμαχία της Σαλαμίνος .

Τα πάρκα θα περιλαμβάνουν:

• Μουσεία (σχετικό με την περιοχή της Ναυμαχίας), ( σχετικό με τη Αρχαία και Νέα Ναυτική παράδοση)
• Κινηματογράφους (προβολή της αρχαίας Σαλαμίνας ) ( προβολής του Ελληνικού Ναυτικού)
• Μυθολογικό πάρκο
• Υδάτινο αθλητικό – ψυχαγωγικό πάρκο με θέμα « Ναυμαχία »
• Ξενώνα – Συνεδριακό Κέντρο
• Βιβλιοπωλείο – Βιβλιοθήκη
• Εστιατόριο
• Καφετέρια – Μπαρ
• Τουριστικά καταστήματα
• Χώρο σταθμεύσεως αυτοκινήτων Ι.Χ. και λεωφορείων
• Κτίριο διοικήσεως

Τα κτίρια θα καταλαμβάνουν περίπου το 10% της συνολικής εκτάσεως.

Το Θεματικά Πάρκα «SALAMIS THEME PARK»- «NAVY THEME PARK » αποτελούν μία επενδυτική πρόταση που σχετίζεται με τους τομείς της αναψυχής και του τουρισμού, τομείς που συνιστούν σημαντικούς πυλώνες ενίσχυσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η δημιουργία ενός πολυχώρου που θα υποστηρίζει λειτουργικά και θα προσφέρει στο κοινό ποικίλες δραστηριότητες (εκπαίδευση , πολιτισμός, αναψυχή, αθλητισμός, τουρισμός) σε συνδυασμό με την γεωγραφική εγγύτητα του με τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Σαλαμίνας , θα συμβάλλει θετικά στην προσέλκυση μεγαλύτερου ρεύματος επισκεπτών και τουριστών στην Αττική .

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων των Θεματικών Παρκών θα γίνει με τρόπο ώστε να προστατευτεί και να εμπλουτιστεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Στον σχεδιασμό του έργου προβλέπεται η δημιουργία υδάτινων επιφανειών . Παράλληλα, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κτιριακών εγκαταστάσεων και γενικότερα των εγκαταστάσεων των Θεματικών Πάρκων θα αξιοποιηθεί η τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρησιμοποιώντας τις πλέον πρόσφορες από αυτές για την παραγωγή και την εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ. ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία, εφαρμογές ανακύκλωσης υλικών κ.τ.λ.).

Το επισκεπτικό κοινό των πάρκων θα περιλαμβάνει:

• Τους εποχούμενους εκδρομείς με προορισμό την περιοχή.
• Τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ακρόπολη – Αθήνα , είτε στα πλαίσια ολιγοήμερων – πολυήμερων διακοπών, κατά τις οποίες θα μπορούν να διαμένουν στα καταλύματα του « SALAMIS THEME PARK» .
• Τους τουρίστες που επισκέπτονται Τον Πειραιά με τα κρουαζιερόπλοια.
•Τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ακρόπολη (Αττική)και την Ολυμπία(Πελοπόννησο) αφου το νησι της Σαλαμίνας εχει διπλη θαλάσσια πρόσβαση.
• Τους εκδρομείς μαθητές Ελλάδος και Εξωτερικού
• Τους κατοίκους της Σαλαμίνας και ολων των Νομών της Ελλάδος , που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να επισκεφτούν το θεματικό πάρκο, κυρίως για λόγους αναψυχής.
• Τους Συνέδρους που θα συμμετέχουν σε συνέδρια που διοργανώνονται στο Νομό της Αττικής.

Οι θεματικές ενότητες των θεματικών πάρκων είναι:

1. Θεματικό πάρκο με θεματικό περιεχόμενο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
– Θεματική περιοχή ναυτικής παράδοσης -Θεματική περιοχή αρχαίας ναυπηγικής
– Θεματική ενότητα υδάτινη αναπαράσταση
– Θεματική περιοχή αρχαιολογικής ανασκαφής
– Θεματική περιοχή Ναυμαχίας

– Θεματική περιοχή της Αρχαίας Ελλάδας

– Θεματική περιοχή Ελληνικής Μυθολογίας – έργα τέχνης και πολιτισμού της Αρχαιότητας.
– Θεματική περιοχή σημαντικοί Αρχαίοι Έλληνες
– Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο
– Παιδότοπος
– Χώρος παραστάσεων – Αρχαίο Θέατρο

2. Θεματικό πάρκο με περιεχόμενα τον αθλητισμό και την αναψυχή.
– Υδατοψυχαγωγικό Πάρκο με περιεχόμενο την Ελληνική Μυθολογία-Ναυμαχία

3. Θεματική περιοχή
Αρχαίο Στάδιο-Θεατρο Σαλαμίνος
Τριήρης «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»
Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ»
Α/Τ ΒΕΛΟΣ

br