Αλλάζει οριστικά όνομα ο Δήμος Τροιζηνίας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Έπειτα από πολύμηνες προσπάθειες οι κάτοικοι των Μεθάνων κατάφεραν να πετύχουν την αλλαγή του ονόματος του Δήμου Τροιζηνίας σε Δήμο Τροιζηνίας- Μεθάνων.

Το όνομα του εν λόγω Δήμου είχε αλλάξει με βάση τη νομοθεσία "Καλλικράτη".
Διαβάστε τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του  επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών "ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία" κ. Σάββα Ν. Αθανασίου:

"Σήμερα Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014, μαζί με συνεργάτες μου επισκεφθήκαμε το υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή, προκειμένου να καταθέσουμε συμπληρωματικές υπογραφές σχετικά με τα δύο αιτήματα κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Μεθάνων, που έχουν σχέση με την επανίδρυση του Δήμου Μεθάνων και με την αλλαγή της ονομασίας του Δήμου Τροιζηνίας σε Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων.

Παράλληλα θέσαμε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τα Μέθανα και την Τροιζηνία. Υπενθυμίζουμε ότι με επανειλημμένες συναντήσεις και κινητοποιήσεις μας επαναφέραμε συνεχώς τα δύο αυτά αιτήματα. Μάλιστα, με πρωτοβουλία μας κατατέθηκαν και σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή από το 2011 μέχρι και πριν λίγες ημέρες.

Κατά τις συναντήσεις μας: Στο θέμα της Αυτονόμησης του Δήμου Μεθάνων αποκλείστηκε κάθε δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης. Ωστόσο, υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι θα ρυθμιστεί ευνοϊκά μέσα στις επόμενες εβδομάδες το θέμα της μετονομασίας του Δήμου Τροιζηνίας σε Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων.
Ενημερώνουμε τους φίλους και πατριώτες μας ότι ο υπουργός κ. Γεώργιος Μιχελάκης υπέγραψε την σχετική απόφαση της μετονομασίας, μαζί με άλλες τρεις σχετικές αποφάσεις άλλων Δήμων της Βορείου Ελλάδας, και η απόφαση προωθείται στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Πριν από τις γιορτές υπήρξε εμπλοκή, επειδή το Νομικό Τμήμα ζήτησε συμπληρωματική αιτιολογική έκθεση για την μετονομασία, δεδομένου ότι ο Νόμος αναφέρει ότι για την μετονομασία πρέπει να υπάρχει σημαντικός λόγος. Η αιτιολογημένη έκθεση εστάλη και μας διαβεβαίωσαν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα προωθηθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας για να υπογραφεί από τον Πρόεδρο κ. Κάρολο Παπούλια ο Πάπυρος και να δημοσιευθεί η απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ήδη έχουμε ζητήσει να συναντηθούμε με το Νομικό Τμήμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας ώστε να διαφυλάξουμε την τιτάνια προσπάθεια μας που στηρίχθηκε στη θέληση και στην αξιοπρέπεια των συμπατριωτών μας Μεθανιτών. Υπερασπιστήκαμε και θα υπερασπιστούμε στο μέλλον την ιστορικότητα των Μεθάνων.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία της τριετούς προσπάθειας για την μετονομασία του ονόματος του Δήμου ενεργοποιήσαμε φίλους και αποκτήσαμε καινούργιους.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε αρχικά τον αντιδήμαρχο Καλλιθέας κ. Θοδωρή Ψαλιδόπουλο, που συμμετέχει στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών και υποστήριξε το αίτημα μας και τις αποφάσεις μας. Στη συνέχεια και επί ένα χρόνο το θέμα συζητήθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας που και εκεί επιδείχθηκε σεβασμός στην ιστορικότητα της περιοχής της Χερσονήσου Μεθάνων. Η επαναφορά του θέματος στο υπουργείο Εσωτερικών καθυστέρησε με την αλλαγή του υπουργού κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη με τον υπουργό κ. Γ. Μιχελάκη. Επίσης, να ευχαριστήσουμε την διευθύντρια του τμήματος του υπουργείου κυρία Βασιλάκου για την ευγενική και την υπαλληλική της ευσυνειδησία. Επίσης, να ευχαριστήσουμε τον βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Παναγιώτη Μελά, που από τις 17 Ιουνίου 2011 κατέθεσε την πρώτη ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων. Ακολούθησαν η κυρία Μαρία Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ με άλλες αναφορές.

Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Κατσαφάδο, ο οποίος είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση επί υπουργίας κ. Ε. Στυλιανίδη, ενώ συνόδευσε στελέχη της δημοτικής μας ομάδας στο υπουργείο Εσωτερικών για σχετικές διαβουλεύσεις, το καλοκαίρι του 2012, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές. Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους δεκάδες συμπατριώτες μας που υπέγραψαν τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας για το θέμα αυτό, όπως θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που μας εμπιστεύθηκαν στις δημοτικές εκλογές του 2010 και ψήφισαν το ψηφοδέλτιο μας που είχε τίτλο "ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία". 
Το τονίζουμε αυτό γιατί οι άλλοι ... πατριώτες μας μπήκαν στο ψηφοδέλτιο της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης Τροιζηνίας» («Αν.Ε.Κ.Τ»), χωρίς να τολμήσουν αναφέρουν καν το όνομα των Μεθάνων. Επισημαίνουμε με λεπτομέρειες την διαδικασία της μετονομασίας γιατί η συμμετοχή 38 Μεθανιτών στο ψηφοδέλτιο μας και η εκλογή τεσσάρων Μεθανιτών δημοτικών συμβούλων με την δημοτική μας ομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο επέβαλλε τις αποφάσεις και την υπαναχώρηση από την αδιάλλακτη αρχική τους στάση".