Πανηγυρίζει το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα


Το καθολικό της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα

Πανηγυρίζει ανήμερα του Αγίου Πνεύματος η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος – Αγίου Νεκταρίου και πλήθη πιστών κατακλύουν την Ιερά Μονή καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο από τον ίδιο τον Άγιο στην Αγία Τριάδα , όπου φυλάσσεται εικόνα φιλοτεχνημένη στο Άγιον Όρος  το 1908 από  το μοναχό Δανιήλ στα Καυσοκαλύβια.

Σύντομη ιστορία Μοναστηριού:

Στα ερείπια μιας μισοερειπωμένης μονής, επιλέγει ο μητροπολίτης Πενταπόλεως Νεκτάριος Κεφαλάς να ιδρύσει ένα γυναικείο ησυχαστήριο στις αρχές  του 20ου αιώνα. Έχει να διαλέξει ανάμεσα στην Σκιάθο και την Αίγινα. Μετά όμως τις διαβεβαιώσεις  του Δημάρχου Αίγινας Ν. Πέππα αλλά και  την προσωπική του επίσκεψη στην αιχμηρή τοποθεσία «Ξάντος» (ξάγναντο) ή «Κοντός» της Αίγινας, ο Νεκτάριος επιλέγει την Αίγινα. Λέγεται πως  καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή του έπαιξε η θέα του λόφου της Παλιαχώρας και η ιστορία  της  ως τόπο μαρτυρίου πολλών ανθρώπων, έδρα του Επισκόπου Διονυσίου και τόπος καταγωγής Αγίων.

Έτσι αρχίζει η εγκατάσταση της πρώτης γυναικείας αδελφότητας και συγχρόνως η ανοικοδόμηση του νέου μοναστηριού πάνω στα ερείπια της μισοερειπωμένης από πριν την επανάσταση  του ’21 μονής της Ζωοδόχου Πηγής. Οι εργασίες  ξεκίνησαν το 1904 και ολοκληρώθηκαν το 1912.Από το 1908 ο ίδιος ο Άγιος εγκαταβιώνει στη νεοσύστατη μονή όπου στις 2 Ιουνίου πραγματοποιούνται τα εγκαίνια  του καθολικού της μονής σύμφωνα με την εντοιχισμένη επιγραφή που υπάρχει μέχρι σήμερα. Με διάταγμα της 31 Μαρτίου 1924 αναγνωρίστηκε ως Γυναικεία Ιερά Μονή, ενώ το 1931 χαρακτηρίστηκε ως «Ησυχαστήριον».

(πληροφορίες από το βιβλίο  του Σ. Γ. Δημητρακόπουλου: «Χριστιανική Αίγινα).

Σήμερα οι περισσότεροι των επισκεπτών και προσκυνητών γνωρίζουν  το μοναστήρι ως  του «Αγίου Νεκταρίου».

Από  το πολύτιμο και ανεξάντλητο φωτογραφικό αρχείο  του   κ. Νεκτάριου Κουκούλη επιλέξαμε πολλές παλιές  φωτογραφίες  της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος   Να  υπενθυμίσουμε ότι πολλά από αυτά  τα κτίρια έχουν κτισθεί και με προσωπική εργασία  του ίδιου του Αγίου.

Τμήματα  του παλαιού  συγκροτήματος έχει συντηρηθεί, ανακαινισθεί και ένα μέρος έχει αντικατασταθεί με νεότερα κτίρια και προσθήκες ώστε  να ανταποκρίνεται  το μοναστήρι στις σημερινές ανάγκες  αλλά και στα πλήθη  των προσκυνητών  του.