H σπάνια φωτογραφία του Αγίου Νεκταρίου πριν 101 χρόνια!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η ισόρροπη φωτογραφία του Αγίου Νεκταρίου πριν από 101 χρόνια! Μια ιστορική φωτογραφία του Αγίου Νεκταρίου κάνει το γύρο του Διαδικτύου με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης του στις 9 του Νοέμβρη.

Ο Άγιος Νεκτάριος κοιμήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1920, ανήμερα των Ταξιαρχών, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών.

Λίγες μέρες πριν «φύγει», είχε φωτογραφηθεί εξερχόμενος του μοναστηριού στην Αίγινα, στο δρόμο για την Αθήνα.

Δείτε την ιστορική φωτογραφία που τραβήχθηκε 101 χρόνια πριν! 

*Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι από το δωμάτιο του Αρεταίειου Νοσοκοείου Αθηνών όπου εκοιμήθη ο Άγιος Νεκτάριος και σήμερα λειτουργεί ως Παρεκκλήσιο.


Διαβάστε εν συντομία το βίο του Αγίου Νεκταρίου:

Ο Άγιος Νεκτάριος, κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς γεννήθηκε στη Σηλυβρία της Θράκης την 1η Οκτωβρίου 1846. Σε νεαρή ηλικία εργάστηκε ως υπάλληλος στο κατάστημα ενός συγγενή του στην Κωνσταντινούπολη και ως παιδονόμος στο σχολείο του Μετοχίου τού Παναγίου Τάφου

Σε ηλικία 20 ετών διορίσθηκε δάσκαλος στο χωριό Λίθιο της Χίου. Παράλληλα επισκεπτόταν συχνά την Ιερά Μονή των Αγίων Πατέρων. Στις 7 Νοεμβρίου 1876 εκάρη μοναχός με το όνομα Λάζαρος στη Νέα Μονή της Χίου. Το όνομα Νεκτάριος το έλαβε κατά τη χειροτονία του σε διάκονο.

Το 1886 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Αλεξάνδρεια και εν συνεχεία μητροπολίτης της Μητροπόλεως Πενταπόλεως στο Ναό του Αγίου Νικολάου του Καΐρου, χοροστατούντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρονίου. Η ταχεία άνοδος του προκάλεσε αντιδράσεις με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του από το Πατριαρχείο.

Το 1891 διορίσθηκε ιεροκήρυκας Ευβοίας (1891-1893), στη συνέχεια Φθιώτιδος και Φωκίδος (1893-1894) και τέλος διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στην Αθήνα (1894-1908). Το 1904 ίδρυσε στην Αίγινα τη γυναικεία Μονή της Αγίας Τριάδος όπου και έγινε πανελληνίως γνωστός με τα πολλά θαύματα που τέλεσε.

Το 1919 προσβλήθηκε από καρκίνο του προστάτη, συνέχισε ωστόσο την εκκλησιαστική δράση του. Ένα από τα σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα του Αγίου Νεκταρίου παρουσιάζεται παρακάτω. Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε 47 μέρες πριν την Κοίμησή του, 101 χρόνια πριν. Το σπάνιο φωτογραφικό κλικ δείχνει τον Άγιο Νεκτάριο να φεύγει από το μοναστήρι του στην Αίγινα για να κατευθυνθεί στο νοσοκομείο «Αρεταίειο», όπου και έφυγε τελικά για την αιώνια ζωή το 1920. Κηδεύτηκε με πάνδημο τρόπο στην Αίγινα και ενταφιάστηκε στη Μονή της Αγίας Τριάδας.