ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΙΓΙΝΑ: Σε κατ’οίκον περιορισμό λόγω διαφωνίας ανακρίτριας και εισαγγελέως ο 77χρονος

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε κατ'οίκον περιορισμό μετά από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέως οδηγήθηκε ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου που εμβόλισε τη βάρκα στην Αίγινα.

Η ανακρίτρια είχε ταχθεί υπέρ της προφυλάκισής του ενώ η εισαγγελέας κατά.

Μέσα σε 5 ημέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά θα λάβει την τελική απόφαση για το αν ο 77χρονος θα προφυλακιστεί ή όχι.

Νωρίτερα με γραπτό υπόμνημα  είχε απολογηθεί, αναφεροντας μεταξύ άλλων: «Ποτέ δεν πίστεψα ότι σκάφος κινούμενο αριστερά μου θα περάσει από την πλώρη μου. Η πορεία μου ήταν σταθερή, χωρίς να έχω τον οποιοδήποτε λόγο να πραγματοποιήσω τον οποιοδήποτε αιφνίδιο ελιγμό, αφού άλλωστε μετέβαινε για λόγους αναψυχής με φίλους σε κόλπο της νησίδας Μονής».

Σύμφωνα με την απολογία του στην Ε' τακτική ανακρίτρια Πειραιά,η οποία δημοσιεύεται στο Βήμα Online, ο 77χρονος Θρασύβουλος Λυκουρέζος,  είπε:

«Η πορεία πλεύσης μου ήταν από βορρά προς νότο και εισερχόμενος στη θαλάσσια ζώνη, που παρεμβάλλεται μεταξύ της νησίδας Μονή και των δυτικών ακτών της Αίγινας, στη θέση Πέρδικα, αντιλήφθηκα μηχανοκίνητο σκάφος να κινείται από τη θέση Πέρδικα προς τη νήσο Μονή, δηλαδή επί πορείας από Ανατολή προ Δύση», περιέγραψε ο ίδιος με βάση το απολογητικό υπόμνημα.

Ο κ. Λυκουρέζος επικαλέσθηκε ότι, τη στιγμή της προσκρούσεως των δύο σκαφών, το ταχύπλοο κινείτο με ασφαλή ταχύτητα, ενώ διέψευσε τις μαρτυρίες, που κάνουν λόγο για μεγάλη ανάπτυξη ταχύτητας και εκτέλεση επικίνδυνων ελιγμών από μέρους του.

«Η ταχύτητα με την οποία ταξίδευε το σκάφος «DUENDE» κατά τη στιγμή προ της προσκρούσεως ήταν 21 ν.κ., ήταν δηλαδή ταχύτητα, με την οποία πραγματοποιείτο ασφαλής πλους, αφού με αυτή το σκάφος «πλάναρε», δηλ. ερχόταν σε οριζόντια θέση σε σχέση με την θάλασσα. Άλλωστε το συγκεκριμένο σκάφος, με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και την ισχύ των εγκατεστημένων σε αυτό προωστηρίων μηχανών, την κατάσταση στην οποία βρισκόταν (γάστρα και έλικες ήταν ήδη καλυμμένες με θαλάσσιους οργανισμούς λόγω της πολυήμερης ακινησίας) και τις συνθήκες φορτώσεως της συγκεκριμένης ημέρας (επιβάτες, συμπληρωμένη δεξαμενή καυσίμων, πλήρεις δεξαμενές πόσιμου νερού, εφόδια, εξοπλισμός κλπ), δεν θα μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη των 28 ν.μ. Ούτε ο ίδιος ανέπτυσσα ποτέ ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή που το συγκεκριμένο σκάφος πλάναρε, ήτοι τα 21 ν.κ., διότι, τότε το «DUENDE» πραγματοποιούσε ασφαλείς και άνετους πλόες, τόσο για εμένα ως κυβερνήτη, όσο και για τους επιβαίνοντες σε αυτό και ήταν η συνήθης ταχύτητα, η οποία προβλέπεται για πλου κρουαζιέρας», αναφέρεται στο απολογητικό υπόμνημα.

Επίσης, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι τις προηγούμενες ημέρες οδηγούσε το σκάφος του, αναπτύσσοντας επικίνδυνες ταχύτητες, καθώς, όπως είπε αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και λίγες ημέρες πριν από το ατύχημα νοσηλευόταν.

Ως προς την αποχώρηση του από το σημείο του δυστυχήματος και την μη συμβολή του στην υποβοήθηση των επιβατών του δεύτερου σκάφους, ο κ. Λυκουρέζος σχολίασε ότι αυτό δεν κατέστη δυνατο, αφού είχε δημιουργηθεί ρήγμα και στο δικό του σκάφος με κίνδυνο να βυθιστεί. Για την απόδειξη αυτού θα επικαλεστεί μαρτυρίες των συνεπιβατών του, ενός δύτη και ενός ναυτικού που κάλεσε για βοήθεια.

Κύριος στόχος του 77χρονου είναι να μην του αποδοθεί το αδίκημα του «ενδεχόμενου δόλου», που αλλάζει την μορφή της κατηγορίας εναντίον του και οδηγεί στην προφυλάκιση του.

Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός ποινικολόγος και συγγενής του, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, παραιτήθηκε από την υπεράσπισή του λόγω της στενής τους συγγένειας και συνήγορός του είναι πλέον ο Γιάννης Ηρειώτης.