ΑΙΓΙΝΑ: Σε εξέλιξη οι εργασίες ανάπλασης και φωτισμού του Ναού της Αφαίας

Της Σίλας Αλεξίου

Ο νέος φωτισμός του Παρθενώνα, με τις εντυπωσιακές εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, έδωσε ώθηση στη φαντασία μας. Μας μετέφερε στο εγγύς μέλλον, στη στιγμή που θα ανάψουν τα φώτα στον Ναό της Αφαίας και θα αναδειχθεί το μεγαλείο αυτού του σπουδαίου μνημείου της αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής!

Η ταχεία δρομολόγηση των διαδικασιών –τόσο για την ανάπλαση και τον φωτισμό του εσωτερικού και του περιβάλλοντος χώρου του Ναού της Αφαίας, όσο και για την ανάπλαση (όχι φωτισμό) του Ναού του Ελλανίου Διός– μας επιβεβαιώνει ότι οι αυταπάτες πήραν τέλος. Οι ελπίδες για την ανάδειξη του πλούτου της Αίγινας είναι πλέον βάσιμες.

Ο αρχιτέκτων Γιώργος Αλμπάνης, εκπροσωπώντας την εταιρεία Σύνθεση και Έρευνα, η οποία εκπόνησε τις μελέτες προ πέντε ετών (σ.σ. Από τότε επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τα έργα!), μας εξηγεί τι μέλλει γενέσθαι:

«Η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου του Ναού της Αφαίας θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο και χρήζει ειδικής φροντίδας. Ο φωτισμός του Ναού και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, όπως και η ανάδειξη του Ναού του Ελλανίου Διός, είναι έργα της Περιφέρειας και θα προχωρήσουν ανεξάρτητα».

Ειδικότερα, όπως μας πληροφορεί ο κ. Αλμπάνης, στον εξωτερικό χώρο του Ναού της Αφαίας –σε κάποια απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο– θα διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης, τα πούλμαν θα σταθμεύουν πιο κάτω –αφού αποβιβάσουν τους επιβάτες–, ενώ το γνωστό καφέ θα παραμείνει ως έχει. Αυτονόητο είναι ότι, για να εξυπηρετηθούν κάποιες ανάγκες, θα ανοίξουν μονοπάτια.

Στον χώρο του Ναού του Ελλανίου Διός –του αρχαιότερου ναού της Ευρώπης– θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση, η οποία τώρα είναι σχεδόν απαγορευτική.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά κατά τι τα 2 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση –τουλάχιστον των εργασιών της Περιφέρειας– είναι μικρότερος του έτους.

Η έναρξη των εργασιών ωστόσο δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή, καθώς η διαδικασία της δημοπράτησης (με ό,τι συνήθως επακολουθεί) ενδέχεται να είναι χρονοβόρα. Όπως και να εξελιχθούν πάντως τα πράγματα, το βέβαιο είναι ότι τα πολυπόθητα αυτά έργα έχουν μπει στο στάδιο της υλοποίησης.

Για την ιστορία, να πούμε ότι ο ηλεκτροφωτισμός του Ναού της Αφαίας απασχολεί από το 1985, με τη Μελίνα Μερκούρη να αντιλαμβάνεται πρώτη αυτή την ανάγκη.

Έκτοτε, παρά την έγκριση της μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δύο φορές (2011 και 2018), καμιά ενέργεια δεν προοιωνιζόταν την ολοκλήρωσή του.

Χρειάστηκε να παρέμβει τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης –στον οποίο απευθύνθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας Σταύρος Καλαμάκης– για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα…