ΑΙΓΙΝΑ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΡΤΖΗΣ: “Η Αίγινα δεν έχει χώρους για να φιλοξενήσει πρόσφυγες”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


"Η Αίγινα δεν έχει χώρους για να φιλοξενήσει πρόσφυγες". Αυτή ήταν η φράση με την οποία κατέληξε η ενημέρωση που έκανε προς το σώμα, χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης.

Ο κύριος Μούρτζης έκανε αρχικά αναφορά στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε την προηγούμενη εβδομάδα, μαζί με ακόμη 65 δημάρχους του Λεκανοπεδίου, σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου.

Ο κύριος Μούρτζης εξήγησε ότι σε αυτή τη σύσκεψη δεν έγινε αναφορά σε νησιωτικούς δήμους, κάτι άλλωστε που είχε δηλώσει μιλώντας στο ραδιόφωνο του Aegina Portal λίγες ημέρες πριν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κύριος Παναγιώτης Χατζηπέρος.

"Δεν έγινε επ' ουδενί θέμα να φιλοξενήσουν κόσμο τα νησιά μας. Βεβαίως θα ήταν παράλογο, νησιά όπως το δικό μας, που έχουν αρκετά προβλήματα στο να εξασφαλίσουν την καθημερινότητα, όπως είναι το νερό, όπως είναι τα απορρίμματα, όπως είναι η έλλειψη πόρων", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Μούρτζης μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι είναι τελείως απαγορευτικό στην Αίγινα να φιλοξενήσει πρόσφυγες.

"Ο Δήμος μας δεν έχει διαθέσιμους κτιριακούς χώρους, ούτε γήπεδα για τη φιλοξενία προσφύγων", ήταν η απάντηση του δήμου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μετά από σχετικό έγγραφο, όπως σημείωσε ο κύριος Μούρτζης, που συμπλήρωσε για μία αφορά ακόμη ότι "το νησί μας κάνει αγώνα ζωής για την εξασφάλιση ουσιωδών αγαθών όπως το νερό".

Ωστόσο δεν είναι το μόνο έγγραφο στο οποίο καλείται να απαντήσει ο Δήμος Αίγινας σχετικά με τη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων. Ένα ακόμη από τις 13 Μαρτίου με την υπογραφή του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μπαλάφα, έφτασε στο δήμο χθες 22 Μαρτίου. Ο κύριος Μούρτζης δεν διάβασε στο Σώμα το περιεχόμενο του εγγράφου, καθώς όπως είπε τυπικά δεν το είχε παραλάβει.Στην πραγματικότητα το περιεχόμενο του σχετικού εγγράφου είναι γνωστό, καθώς ήδη έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο από τις 16 Μαρτίου.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι την Κυριακή 27 Μαρτίου (η ώρα ακόμη δεν έχει οριστεί) το θέμα θα συζητηθεί από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αίγινας και στη συνέχεια οι αποφάσεις του θα συζητηθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Πάντως, ήδη έχουν εκφραστεί διαφωνίες με την πρόθεση του κ. Νίκου Οικονόμου, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, να μεταφέρει τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, με το σκεπτικό ότι η αρμοδιότητα του συμβουλίου δεν είναι σχετική με το ζήτημα.

Aegina Portal