ΑΙΓΙΝΑ: Ξεκινά αύριο η γιορτή φιστικιού!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το διάσημο προϊόν της Αίγινας πρωταγωνιστεί στην 7η Γιορτή Φιστικιού που εφέτος διοργανώνεται από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Η τελετή έναρξης,ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Φιστίκι από σόι», το βράδυ της Παρασκευής, 25 Σεπτεμβρίου, στην Παραλία της Αίγινας, θα σημάνει το ξεκίνημα της Γιορτής, αν και τα εγκαίνια των πλειονότητας των εικαστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν αύριο, Πέμπτη.

Κώστας Βαρώτσος - Βένια Δημητρακοπούλου - Δανάη Στράτου
επιφυλακή (ένα έργο από κοινού)

Μια εικαστική δράση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την απομάκρυνση των φυλακών από το ιστορικό κτίριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου της Αίγινας, εγκαινιάζεται στις 25 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 7ης Γιορτή Φιστικιού.

Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο ΑίγιναςΚαποδιστριακό Ορφανοτροφείο Αίγινας
Μια ομάδα τριών διακεκριμένων εικαστικών που ζουν και εργάζονται για μεγάλα διαστήματα στην Αίγινα, ο Κώστας Βαρώτσος, η Βένια Δημητρακοπούλου και η Δανάη Στράτου, σε συνεργασία με τον ιστορικό Γιώργο Καλόφωνο –που φέτος έχει την προεδρία της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Φιστικιού, της μεγάλης εμπορικής και πολιτιστικής γιορτής του νησιού– αποφάσισαν να σηματοδοτήσουν την φετινή επέτειο των 30 χρόνων από την απομάκρυνση των φυλακών από το εμβληματικό κτίριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, με ένα έργο που οι τρεις εικαστικοί δημιουργούν από κοινού, και που ως στόχο έχει να υπομνηματίσει εικαστικά το πολυτάραχο παρελθόν, την έντονη συμβολική φόρτιση αλλά και την ελπιδοφόρα δυναμική του σημαντικού αυτού μνημείου, που συνδέεται άρρηκτα με την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, από τόπος μάθησης και πολιτισμού μετατράπηκε σε χώρο τιμωρίας και αποκλεισμού για να παραμείνει κλειστό τα τελευταία 30 χρόνια. Ίσως τώρα να έφτασε η στιγμή να ανοίξει ξανά στις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας και να λειτουργήσει και πάλι ως τόπος πολιτισμού.

Το έργο
Το έργο είναι μία μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση επί της οδού Καποδιστρίου, ακριβώς απέναντι από την πρόσοψη του κτιρίου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου. Πρόκειται για σπάνια περίπτωση δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ τριών σύγχρονων διακεκριμένων καλλιτεχνών, που έχουν ο καθένας τους μια αυτόνομη και διακριτή πορεία στον χώρο των εικαστικών τεχνών. Η συνεργασία τους για την παραγωγή αυτού του έργου-εγκατάστασης αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός που θα έχει μεγάλη απήχηση εντός και εκτός της χώρας μας.

Σκοπός
Σκοπός του έργου είναι να σηματοδοτήσει την σημαντική επέτειο ενός παραγνωρισμένου μνημείου, λειτουργώντας, ει δυνατόν, ως έναυσμα για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του και ως πρόγευση της επαναλειτουργίας του ως τόπου μνήμης και δημιουργίας. Φιλοδοξεί να επικαιροποιήσει μέσα από την εικαστική πράξη την ιστορία του μνημείου και την προβληματική που αυτή θέτει, μια προβληματική που αντικατοπτρίζει εγγενή προβλήματα του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους (βλ. παρακάτω για το σύντομο ιστορικό του μνημείου).

Χαρακτηριστικά του έργου
Το έργο είναι τοποειδικό (site specific) και περιορισμένης διάρκειας. Η εγκατάσταση θα παραμείνει στην θέση της, για τρεις μόνο ημέρες κατά την διάρκεια της 7ης Γιορτής του Φιστικιού (25-26-27 Σεπτεμβρίου 2015), αλλά θα υπάρξει καταγραφή και τεκμηρίωσή της.

Υλοποίηση

Το έργο είναι μεγάλης κλίμακας αλλά χαμηλού κόστους και η πραγματοποίησή του βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ιδιωτικές χορηγίες σε χρήματα και σε είδος.

Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο

25-26-27 Σεπτεμβρίου 2015

Εγκαίνια: Παρασκευή 25, ώρα 21.30

Στο πλαίσιο της 7ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας

Πηγή: www.thetoc.gr