ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ: Μόνο η Γεννιά υπογράφει από τους Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά – Οι άλλοι δεν άκουσαν κάτι;


Μεγάλη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κατατέθηκε ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρόσφατη τραγωδία στην Αίγινα, που συγκλόνισε το πανελλήνιο και την οποία υπογράφει μόνο η Βουλευτής Α΄Πειραιά και Νήσων κ. Γεωργία ΓεννιάΔρίτσας, Σταματάκη και Δουζίνας ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ… Δεν άκουσαν κάτι για την τραγωδία ή μήπως δεν του απασχολεί που βούλιαξε στο πένθος το νησί;

Το Νησί παραμένει χωρίς παιδίατρο και με μόλις 2 μόνιμους οδηγούς ασθενοφόρων εν έτει 2018!

Δύο ερωτήσεις προς τον υπουργό Υγείας για την άμεση στελέχωση, με οδηγούς και πλήρωμα, των ασθενοφόρων της Αίγινας, αλλά και για την τοποθέτηση παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας του νησιού, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων, Γεωργία Γεννιά.

253A31A0-F866-4152-8D5A-179EE4CB493A

Στην πρώτη ερώτηση επισημαίνονται τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί εξαιτίας της ελλειπούς στελέχωσης των ασθενοφόρων, καθώς σήμερα υπάρχουν μόνο δύο οδηγοί και ένας επικουρικός που υπερβάλλουν εαυτούς, αλλά αυτό δεν επαρκεί, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι μόνιμοι κάτοικοι μαζί με τους επισκέπτες του νησιού υπερβαίνουν τις εκατό χιλιάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΙΓΙΝΑ: Τραγική κατάληξη σε τροχαίο – Περίμεναν 50 λεπτά το ασθενοφόρο!

Ο υπουργός Υγείας ερωτάται τι πρόκειται να πράξει για την επάνδρωση των ασθενοφόρων, ενόψει και της θερινής περιόδου, πότε θα ολοκληρωθεί η προκήρυξη για την πρόσληψη δύο μόνιμων οδηγών και εάν προτίθεται να εφαρμόσει την κατ’ εξαίρεση μοριοδότηση εντοπιότητας στις προσλήψεις οδηγών, ώστε να μην μένουν κενές μετά από λίγο οι θέσεις.

Στη δεύτερη ερώτηση επισημαίνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί, εξαιτίας της έλλειψης παιδιάτρου. Μετά τον θάνατο της παιδιάτρου και διευθύντριας του Κέντρου Υγείας της Αίγινας, σήμερα οι ανάγκες καλύπτονται μόνο δύο φορές την εβδομάδα, κάτι που δεν είναι αρκετό, όπως επισημαίνουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων της Αίγινας. Ο υπουργός Υγείας ερωτάται εάν προτίθεται να τοποθετήσει μόνιμο παιδίατρο στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας, ή εάν σκέφτεται να αυξήσει τις ημέρες επίσκεψής του στο νησί.

Ακολουθούν αναλυτικά οι ερωτήσεις που κατατέθηκαν στον Υπουργό Υγείας. 

Όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν, το νησί της Αίγινας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα όσον αφορά στα ασθενοφόρα του νησιού και ειδικότερα στην έλλειψη πληρώματος και οδηγών αυτών.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο (2) οδηγοί μόνιμοι και ένας (1) επικουρικός, οι οποίοι πραγματικά υπερβάλλουν εαυτούς προκειμένου να αντεπεξέλθουν όσο το δυνατόν καλύτερα στο έργο τους. Εντούτοις, αυτό δεν επαρκεί, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι μόνιμοι κάτοικοι μαζί με τους επισκέπτες του νησιού υπερβαίνουν τις εκατό χιλιάδες (100.000), ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επισημαίνεται ότι κατά την πρόσληψη οδηγών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατ’ εξαίρεση η μοριοδότηση της εντοπιότητας, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά όπου οι οδηγοί που προσλαμβάνονται ως μόνιμοι στο Κέντρο Υγείας μετατίθενται σε άλλες Υπηρεσίες αφήνοντας κενές τις θέσεις. Αυτό αποτελεί άλλωστε πάγιο αίτημα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων του νησιού.

Σημειώνεται μάλιστα ότι εκκρεμούν από το Νοέμβριο του 2017 τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 5Κ/2017 η οποία αφορά, μεταξύ άλλων, και στην πρόσληψη δύο (2) μόνιμων οδηγών για το νησί της Αίγινας.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια την τρομακτική καθυστέρηση των ασθενοφόρων στην έγκαιρη έλευση, την περισυλλογή και τη μεταφορά του τραυματία με αποτέλεσμα να θρηνεί η Αίγινα συχνά θύματα εξαιτίας της έλλειψης πληρώματος και οδηγών των ασθενοφόρων. Το τελευταίο τραγικό συμβάν έλαβε χώρα το προηγούμενο Σάββατο, οπόταν και χάθηκε ένας νέος άνθρωπος.

Κατόπιν και ανωτέρω και δεδομένου ότι, παρόλο που το νησί της Αίγινας απέχει μόλις μιάμιση ώρα από το λιμάνι του Πειραιά, δυστυχώς αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στον τομέα της υγείας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1)            Τι πρόκειται να πράξει ώστε να επανδρωθούν άμεσα τα ασθενοφόρα με πλήρωμα και οδηγούς, ειδικά ενόψει θερινής περιόδου που πλησιάζει;

2)            Πότε θα προχωρήσει η ολοκλήρωση της προκήρυξης 5Κ/2017,  ώστε να προσληφθούν οι δύο (2) μόνιμοι οδηγοί;

3)            Εάν προτίθεται να εφαρμόσει την κατ’ εξαίρεση μοριοδότηση εντοπιότητας στις προσλήψεις οδηγών, ώστε να μην μένουν κενές μετά από λίγο οι θέσεις.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γεννιά Γεωργία

Βαρδάκης Σωκράτης

Θραψανιώτης Μανώλης

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Ντζιμάνης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παραστατίδης Θεόδωρος

Παυλίδης Κώστας

Σιμορέλης Χρήστος

Σταματάκη Ελένη

Τσόγκας Γεώργιος