ΤΡΑΓΩΔΙΑ στον ΠΟΡΟ – Ερώτηση Μπουτσικάκη για καλώδια ΔΕΗ στα νησιά Αργοσαρωνικού

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ερώτηση  προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α Πειραιά και Νήσων Χριστόφορος Μπουτσικάκης.

Η ερώτηση αφορά στην υπογειοποίηση και υποβρυχιοποίηση των καλωδίων, προκειμένου να αποφευχθεί νέα ΤΡΑΓΩΔΙΑ στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Θέμα: Πτώση ελικοπτέρου στον Πόρο κατόπιν πρόσκρουσης σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος                     

Αθήνα, 22 Αυγούστου 2019

Η πτώση του ελικοπτέρου στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Γαλατά και τον Πόρο, κατόπιν πρόσκρουσης σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος,οδήγησε στον τραγικό θάνατο και των τριών επιβαινόντων σε αυτό.

Συγχρόνως, από την πρόσκρουση στα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νησί.

Η άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και η συντονισμένη δράση των συναρμόδιων φορέων επέτυχαν την ταχύτατη επιδιόρθωση των βλαβών και την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρέπει ωστόσο να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα με την ύπαρξη των καλωδίων στη συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση επιδεικτικά αγνόησε.

Μολονότι δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί τα ακριβή αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, προκύπτει ότι, ήδη από το Μάιο του 2018, ο τότε Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων είχε επισημάνει εγγράφως την επικινδυνότητα των καλωδίων και ζητούσε τουλάχιστον την τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων, ώστε οι πιλότοι να προειδοποιούνται για την παρουσία τους (Τα Νέα, Πόρος: Σήμα κινδύνου από το 2018 για τα καλώδια, Τετάρτη 21-8-2019).

Οριστική λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δώσειη υπογειοποίηση – υποβρυχιοποίηση των καλωδίων, παρά το κόστος και το χρόνο που απαιτεί η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στοακόλουθο ερώτημα:

- Προτίθεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα μέσω της υπογειοποίησης – υποβρυχιοποίησης των καλωδίων; Και εάν ναι, πόσο άμεσα δύναται να υλοποιηθεί το παραπάνω έργο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Χριστόφορος – Εμμανουήλ Μπουτσικάκης

Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων ΝΔ