Το καλοκαίρι «τελειώνει» – Έρχονται βροχές και καταιγίδες





Καλοκαιρινός θα παραμείνει ο καιρός μέχρι και το Σάββατο, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει έως τους 37 βαθμούς.

Όμως, από την Κυριακή το σκηνικό αλλάζει σημαντικά, καθώς ένα οργανωμένο φθινοπωρινού τύπου σύστημα κακοκαιρίας θα επηρεάσει σταδιακά τη χώρα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, η μεταβολή θα ξεκινήσει από την Ιταλία και θα κινηθεί ανατολικά, φέρνοντας βροχές, καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα φαινόμενα αναμένεται να συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλες ραγδαιότητες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα.

Μέχρι το Σάββατο ανεβαίνει η θερμοκρασία

Πριν από την αλλαγή του καιρού, πάντως, η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο. Από σήμερα, Πέμπτη, έως και το Σάββατο, θερμές αέριες μάζες θα επηρεάσουν κυρίως τις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμη και τους 37 βαθμούς.

Σήμερα, στα βόρεια και τα δυτικά αναμένονται νεφώσεις αστάθειας, με μπόρες και καταιγίδες κοντά σε ορεινούς και ημιορεινούς όγκους. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με ένταση έως 4 μποφόρ, ενώ στα βόρεια και προς την Κρήτη θα φτάσουν τα 5-6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34-36 βαθμούς, ενώ έως τους 35 βαθμούς αναμένεται να ανέβει στο κέντρο της Μακεδονίας, τη Λάρισα και την Αττικοβοιωτία. Στο εσωτερικό της Πελοποννήσου θα φτάσει τους 33 βαθμούς, στο Αγρίνιο τους 36 και στη Ρόδο τους 34 βαθμούς.

Αύριο, Παρασκευή, αλλά και το Σάββατο αναμένεται νέα πρόσκαιρη άνοδος της θερμοκρασίας, πριν από τη σημαντική μεταβολή του καιρού.

Από την Κυριακή, το σκηνικό θα αλλάξει, με το πρώτο οργανωμένο φθινοπωρινού τύπου σύστημα να φέρνει βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, ισχυρούς ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.