ΒΑΡΥ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ – Τι ζητούν οι θεσμοί

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένα νέο πακέτο πολύ σκληρών μέτρων που θα αφαιρέσουν εισόδημα από την τσέπη μισθωτών και συνταξιούχων βρίσκεται πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης Αθήνας και δανειστών.

Η κοινή πρόταση Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προβλέπει άμεση νομοθέτηση μέτρων 1,8 δισ ευρώ που θα ψηφιστούν από τώρα.

Το σημαντικότερο μέτρο είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.600 ευρώ που είναι σήμερα στα 5.900 ευρώ. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση έως 600 ευρώ ετησίως ή περίπου 50 ευρώ το μήνα για μισθωτούς και συνταξιούχους που παίρνουν πάνω από 490 ευρώ.

Οι δανειστές ζητούν και άλλα 1,8 δισ ευρώ από απευθείας μειώσεις συντάξεων και η κυβέρνηση επιδιώκει να μην τις ψηφίσει από τώρα αλλά να τις βάλει στον κόφτη και να γίνουν μόνο αν δεν πιαστούν οι στόχοι.

Την Παρασκευή έγινε συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με εκπροσώπους των δανειστών μετά από πρωτοβουλία του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"Σημειώσαμε ουσιαστική πρόοδο σήμερα και είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος προκειμένου να επιστρέψει η αποστολή των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα", δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ραντεβού, όμως, ακόμη με τους θεσμούς δεν υπάρχει και στην κυβέρνηση κατηγορούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις καθυστερήσεις αποδίδοντάς του μάλιστα δεύτερες σκέψεις για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

"Προσπαθούν να εφεύρουν νέες απαιτήσεις από την Ελλάδα Αρκεί να είναι η Ελλάδα αυτή που θα χρεώνεται την κωλυσιεργία και εν τέλει την προδιαγεγραμμένη κατά τη γνώμη μου απόφαση του Ταμείου να μην χρηματοδοτήσει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα" , δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Την ίδια στιγμή, η πραγματική οικονομία βουλιάζει στην αβεβαιότητα και τα σενάρια του Grexit επανέρχονται. Και όλα αυτά, για να σκηνοθετήσει ο κ. Τσίπρας άλλη μια κυβίστηση ... μετά τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση για την οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη" ανέφερε σε ανακοίνωση η ΝΔ

Τα περιθώρια για μια συμφωνία έως το Eurogoup της 20ης Φεβρουαρίου να είναι ελάχιστα και οι ελπίδες για συμφωνία να έχουν μεταφερθεί στο Μάρτιο.

Το ελληνικό ζήτημα έχει μπει για τα καλά στη γερμανική προεκλογική περίοδο με τον Σόιμπλε να κατηγορεί για λαϊκισμό τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σούλτς. "Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα σταθεί τότε μόνο στα πόδια της, όταν θα γίνουν ξανά και επενδύσεις".

"Ο κ. Σούλτς ζητα ευρωομόλογο και μεγαλοθυμία απέναντι στους Έλληνες. Εάν προχωρήσουμε σε κούρεμα του χρέους δεν αλλάζουμε κάτι στη χώρα", είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΠΗΓΗ: star.gr