Συναγερμός – Μπαίνει πιο βαθιά στην Αθήνα η μεγάλη φωτιά – Εκκενώνεται νέα περιοχή

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Φωτιά στη Βορειοανατολική Αττική: Νέο μήνυμα για εκκένωση από Νέα Πεντέλη προς Χαλάνδρι

Στη δίνη του πύρινου εφιάλτη είναι εγκλωβισμένη η βορειοανατολική Αττική, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε χθες, Κυριακή (11.08.24) από την περιοχή του Βαρνάβα έχει λάβει σήμερα ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κατακαίει σε Πεντέλη, Διώνη, Νταού, Καλλιτεχνούπολη και Γραμματικό.


Πάνω από 600 πυροσβέστες και συγκεκριμένα 670 πυροσβέστες παλεύουν με τη λαίλαπα στη βορειοανατολική Αττική, όπου η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα πύρινο μέτωπο, που ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα. Οι ισχυροί άνεμοι της τάξεως των 8 μποφόρ δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν πρόκειται να υποχωρήσουν τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας. Εξασθένηση αναμένεται από το βράδυ.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα εκκένωσης από Σουφάνι Μαραθώνα προς Νέα Μάκρη, ενώ σε Νταού και Διώνη οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια, απειλώντας τα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια λίγο μετά τις 11 το πρωί της Δευτέρας, στο Γραμματικό και στην Καλλιτεχνούπολη δίνεται σκληρή μάχη με τις φλόγες, ενώ τα μέτωπα σε Βαρνάβα, Διόνυσο και Μικροχώρι παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα.

«Από χθες το απόγευμα οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής δοκιμάζονται από μια εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά, με την οποία παλεύουμε για πάνω από 20 ώρες υπό δραματικές συνθήκες και λόγω των σφοδρών ανέμων και λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, αλλά και λόγω του πολύ δύσκολου και δύσβατου ανάγλυφου σε πυκνό άκαυτο δάσος», δήλωσε αρχικά ο υπουργός και συμπλήρωσε:

«Αυτήν τη στιγμή δίνεται σκληρή μάχη σε δύο μέτωπα: Το ένα είναι στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης και το άλλο στην περιοχή του Γραμματικού. Βελτιωμένη είναι η εικόνα στο Διόνυσο, τον Βαρνάβα και στο Μικροχώρι.

Επιχειρούν 670 πυροσβέστες, 27 ομάδες δσοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα). Οι άνεμοι είναι και σήμερα στα 7 μποφόρ και θα παραμείνουν πολύ ισχυροί και τις επόμενες ώρες».

«Θέλω να είμαι σαφής. Η αντίδραση τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα στην αρχική εστία στον Βαρνάβα ήταν άμεση. Το πρώτο εναέριο επιχείρησε μόλις 5 λεπτά από την έναρξη της φωτιάς, καθώς ήταν ήδη στον αέρα και πραγματοποιούσε έμφορτη περιπολία, ενώ οι πρώτες επίγειες δυνάμεις έφτασαν στα πρώτα 7 λεπτά. Σταδιακά και σε σύντομους χρόνους οι δυνάμεις ενισχύονταν συνεχώς, με τα εναέρια να φτάνουν τελικά τα 29 και οι πυροσβέστες να ξεπερνούν τους 500.

Δυστυχώς, η πρόβλεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου που έβαζε την Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας σε κόκκινο συναγερμό επιβεβαιώθηκε. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να τεθεί σε έλεγχο και να σβήσει και η τελευταία εστία», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Υπενθυμίζεται ότι από τα ξημερώματα της Δευτέρας εστάλη μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για εκκενώσεις περιοχών: Νταού Πεντέλης, Άγιος Σπυρίδωνας, Νέα Πεντέλη, Παλιά Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Δαμάραση, Ανατολή.

Εκκενώθηκαν επίσης το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και το στρατιωτικό 414. Τα παιδιά από το Παίδων μεταφέρθηκαν στο Αγλαϊα Κυριακού και στο Αγία Σοφία.

Σημειώνεται ότι η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 180 απεγκλωβισμούς ατόμων.