Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου για φέτος – Σε ποιο μέρος της Ελλάδας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2024 κατέγραψε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Πρόκειται για 75χρονο άντρα με υποκείμενα νοσήματα, από την πόλη των Σερρών. Συνολικά έχουν ανακοινωθεί 7 κρούσματα σε όλη τη χώρα μέχρι στιγμής.

Ο Νομίατρος της Π.Ε Σερρών Αναστάσιος Αναστασιάδης υπενθύμισε για ακόμη μια φορά πως οι ευπαθείς ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Ο κ. Αναστασιάδης εφιστά την προσοχή σε όσους εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων σύμφωνα με τον Νομίατρο καθώς είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου συνιστάτε να τηρούμε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια. Να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά, να έχουμε σήτες σε πόρτες και παράθυρα και να μην αφήνουμε στάσιμα νερά.

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Πηγή: epiloges.tv