Κίτρινος συναγερμός για το νερό στην Αττική – Πότε μπαίνει σε εφαρμογή το Plan B

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένα ακόμη «σύμπτωμα» της «ασθένειας» που λέγεται κλιματική κρίση γίνεται εμφανές στην Αττική, η οποία μπαίνει σε κίτρινο συναγερμό λόγω της λειψυδρίας και των ταμιευτήρων νερού που αδειάζουν.

Η παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων δύο ετών, η έλλειψη χιονοπτώσεων και η συνεχιζόμενη ξηρασία έχουν φέρει την Αττική σε δύσκολη κατάσταση, καθώς καταγράφεται έλλειμμα εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, το οποίο παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, από αυτήν την εβδομάδα μπαίνει σε εφαρμογή το «Plan B» και ξεκινά η λειτουργία των εφεδρικών συστημάτων πηγών και γεωτρήσεων.

Η Αττική -η οποία φιλοξενεί σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας- πλέον έχει αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες που αρκούν για τα επόμενα τρία χρόνια.

Έτσι, το λεκανοπέδιο μπαίνει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Την ίδια ώρα, η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται ένα βήμα πριν την απάντληση και μεταφορά νερού στους ταμιευτήρες της Αττικής από τις πηγές της Μαυροσουβάλας κάτω από την Πάρνηθα και τις πηγές του μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού, οι οποίες είναι κοντά στην Υλίκη.

«Η χρήση αυτών των γεωτρήσεων θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα, αν υπεραντληθούν και τα υπόγεια ύδατα μιλάμε για πρόωρη ερημοποίηση», προειδοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Γιώργος Ντασιώτης.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Φίλιππος Σαχίνης ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ότι «όσο νερό μπαίνει στους ταμιευτήρες μας τόσο νερό βγαίνει, μπαίνουν 400 εκατομμύρια κυβικά και βγαίνουν 400 εκατομμύρια κυβικά. Αυτήν τη στιγμή θα έλεγα ότι είμαστε σε έναν ‘κίτρινο συναγερμό’».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ταμιευτήρες αδειάζουν τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι ταμιευτήρες είχαν 1.100 εκατ. κυβικά μέτρα. Αντί να μείνουν σταθερά τον Σεπτέμβριο του 2023, μειώθηκαν στα 950 εκατ. κυβικά μέτρα (χάσαμε 150 εκατ.). Τον Σεπτέμβριο του 2024 αναμένεται να πέσει στα 700 εκατ. κυβικά μέτρα που θα αρκούν για τα επόμενα 3 χρόνια (έλλειμμα 250 εκατ. κυβικών μέτρων, το οποίο παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες).

Ο κ. Σαχινης τονίζει ότι «τα τελευταία 2 χρόνια, λοιπόν, έχουμε ένα έλλειμμα 200.000.000 κυβικών μέτρων. Ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει βρέξει»

Αν δεν αυξηθούν τα αποθέματα, η τελευταία σανίδα σωτηρίας είναι η αφαλάτωση καθώς η Αττική περιβάλλεται σε μεγάλο βαθμό από θάλασσα.

Ωστόσο, η μέθοδος αυτή, αν και εφαρμόζεται σε χώρες όπως το Ισραήλ, με μία από τις εγκαταστάσεις θα μπορούσε να καλύψει μόνο το 1/3 των αναγκών της Αθήνας. Επιπλέον, έχει μεγάλο ενεργειακό κόστος και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: Έρχεται το φαινόμενο της θερμικής νησίδας!