Ετοιμαστείτε, έρχεται φαıνóμενο ridge: «Έμειναν» με ανοιχτό το στόμα οι μετεωρολόγοι, η έκτακτη ανακοίνωση

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τις επόμενες ημέρες, ο καιρός θα θυμίζει καλοκαίρι καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει στα κεντρικά της χώρας. Η άνοδος του υδραργύρου θα συνοδεύεται από την παρουσία αφρικανικής σκόνης, η οποία θα συνεχίσει να προκαλεί δυσφορία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η θερμική έξαρση (thermal ridge) που παρατηρείται στα δυτικά της χώρας κινείται ανατολικότερα, προκαλώντας την άνοδο της θερμοκρασίας. Οι επόμενες ημέρες αναμένονται ζεστές, με τον υδράργυρο να φτάνει σε υψηλά επίπεδα.

Ετοιμαστείτε, έρχεται φαινόμενο ridge: “Έμειναν” με ανοιχτό το στόμα οι μετεωρολόγοι, η έκτακτη ανακοίνωση

Παράλληλα, η αφρικανική σκόνη θα συνεχίσει να επηρεάζει την ατμόσφαιρα, προκαλώντας ταλαιπωρία στους ευαίσθητους πληθυσμούς και επιβαρύνοντας την ποιότητα του αέρα.

“Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν αύριο, ενώ την Τετάρτη παρότι οι θερμοκρασίες στην ανώτερη ατμόσφαιρα αρχίζουν να πέφτουν, οι τιμές θα διατηρηθούν υψηλές λόγω θερμικής αδράνειας, ενώ παράλληλα καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι δυτικοί καταβατικοί άνεμοι στα ανατολικά ηπειρωτικά. Από την Πέμπτη και μετά προβλέπεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και επάνοδος σε κανονικές για την εποχή τιμές” αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς.

Μαρουσάκης: “Χωρισμένη σε δύο τμήματα η χώρα”

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, το φαινόμενο αναμένεται να περιοριστεί από την Τετάρτη.

Ο μετεωρολόγος εξήγησε στο OPEN ότι από τη “μία πλευρά έχουμε τις πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής που προσπαθούν να φτάσουν και στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα, όμως, συστήματα κακοκαιριών από την κεντρική Ευρώπη και κεντρική Μεσόγειο προσπαθούν να κινηθούν ανατολικά-βορειοανατολικά. Ο συνδυασμός αυτών των δύο βαρομετρικών συστημάτων οδηγεί στην έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης”.

“Στην ουσία η χώρα μας είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα: Από την Θεσσαλία και πιο βόρεια κυριαρχεί ο άστατος καιρός με πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Από την Λαμία και πιο νότια υπάρχει έντονη αφρικανική σκόνη συνοδεία αυξημένων θερμοκρασιών, οι οποίες θα γίνουν πιο έντονες τις επόμενες ημέρες μέχρι περίπου και την Τετάρτη. Περιμένουμε να ολοκληρώσει τη δράση της αυτή η έντονη μεταφορά”.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, η θερμορασία τις επόμενες μέρες θα σημειώσει άνοδο, φτάνοντας μέχρι και τους 35 με 36 βαθμούς.

Τα όσα λέει ο Σάκης Αρναούτογλου

Για μία ζεστή εβδομάδα και πτώση της θερμοκρασίας από το Σαββατοκύριακο και μετά κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου.

“Ο καιρός των επόμενων ημερών με μια μόνο ματιά!

Αρκετά άστατος θα καταστεί ο καιρός την Πέμπτη αρχικά στην Μακεδονία και τη Θράκη και από την Παρασκευή και μετά στις περισσότερες περιοχές της ενδοχώρας με μπόρες και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η θολούρα- σκόνη θα υποχωρήσει από τα μέσα της εβδομάδας ενώ οι άνεμοι δεν φαίνεται να ενισχύονται ιδιαίτερα στα πελάγη και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση κυρίως από το Σ/Κ και μετά!”

Η πρόγνωση των επόμενων ημερών από την ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21-05-2024

Στα βόρεια λίγες τοπικές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους πιο πυκνές.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά, κεντρικά και νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6, στρεφόμενοι βαθμιαία από το βράδυ σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά αρχικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από νότιες με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει κατά τόπους στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22-05-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα νότια. Από το μεσημέρι στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης μεμονωμένες καταιγίδες.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά.
Σταδιακή υποχώρηση της αφρικανικής σκόνης από τα δυτικά.
Οι άνεμοι θα είναι στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα κεντρικά και νότια έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23-05-2024

Στα βορειοανατολικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται το βράδυ.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-05-2024

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε στα βορειοανατολικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 και στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.