Επίσκεψη Βαρθολομαίου: Τα «αυτόγραφα» του Πατριάρχη & το γεύμα με ψαρόσουπα την Τετάρτη!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Απίστευτα πράγματα για την ορθόδοξη συνείδηση, με κατάλυση ψαριού σε ημέρα νηστεία και διανομή «αυτόγραφου»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πολυσυζητημένη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ελλάδα.

Ο πνευματικός ηγέτης της Ορθοδοξίας έχει πλούσιο πρόγραμμα με αρκετές συναντήσεις καθημερινά.

Όμως αλήθεια τι περίμεναν οι πιστοί από την επίσκεψη του Πατριάρχη στη χώρα τους;

Ανέμεναν όλα αυτά τα κοσμικά που λέγονται και γράφονται στα ΜΜΕ ή περίμεναν έναν πνευματικό λόγο παρηγοριάς και στήριξης στις δύσκολες μέρες που βιώνουν.

Και όχι «παρέλαση» σε χλιδάτα εστιατόρια, μοίρασμα αυτόγραφων, κατάλυση ψαριού την Τετάρτη ενώ διανύουμε τη νηστεία των Χριστουγέννων.

Όλα αυτά δεν αναφέρονται με πνεύμα κριτικής, αλλά ως έντονος προβληματισμός, παρατηρώντας τη συνολική πτώση της απήχησης της πίστης μας στις νεότερες γενιές, οι οποίες σκανδαλίζονται από τέτοιες συμπεριφορές!

Αναρωτιέται λοιπόν ο πιστός Χριστιανός που διαβάζει περί ταπεινότητας και ταπεινοφροσύνης… Πόσο συμβαδίζουν τα λόγια των Πατέρων και Αγίων της Εκκλησιάς με την εικόνα του Πατριάρχη να μοιράζει «αυτόγραφα» στους συνομιλητές του;

Πόσο ταιριάζουν οι συμβουλές περί τήρησης των νηστειών, όταν η κεφαλή της Ορθοδόξου Εκκλησίας και η συνοδεία πληγούν ιερωμένων μετέχει σε λουσάτα δείπνα με ψαρόσουπες κλπ εδέσματα, όταν την Τετάρτη δεν καταλύεται ούτε το λάδι; (ειδικά για τους αρχιμανδρίτες - άγαμοι ιερείς που τηρούν αυστηρό τυπικό).

Πώς να μην μπερδεύεται ο κόσμος αφού άλλα διαβάζει στα βιβλία, άλλα ακούει στα κηρύγματα, άλλα βλέπει στην καθημερινή πρακτική;

Πώς να μην απομακρύνεται η νεολαίας από την Εκκλησία όταν προκαλείται το κοινό αίσθημα;

Πώς συνάδει η ζωή ενός ιερομόναχου (άγαμος ιερέας) με την απόλυτα κοσμική ζωή;

Μακάρι να σφάλουμε εμείς και όλα τα παραπάνω να αποτελούν μια πλάνη και μια οφθαλμαπάτη… αλλά οι ταγοί της Εκκλησίας δε θα πρέπει να ξεχνούν ότι η πιο δυνατή διδασκαλία έρχεται μέσα από το ζωντανό παράδειγμα και δυστυχώς κάθε άλλο παρά συνάδει με τις βασικές αρχές της Ορθοδοξίας όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα στους αιώνες με θυσίες και αίμα!