Έκρηξη μολύνσεων από νοροϊό στην Αγγλία μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Tα μέτρα για την καταστολή διασποράς του κορωνοϊού που είχαν λάβει οι κυβερνήσεις των χωρών ήταν επόμενο να ρίξουν δραστικά τα επίπεδα μολύνσεων που προέρχονται από άλλους ιούς, ωστόσο η χαλάρωση τους έχει προκαλέσει ένα ασυνήθιστο φαινόμενο.

Είναι αυτό που παρατηρήθηκε στην Αγγλία, αναφορικά με τον νοροϊό, τον ιό που προκαλεί γαστρεντερίτιδα και εμετό. Τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) δείχνουν ότι ο εξαιρετικά μολυσματικός ιός είναι πολύ πιο διαδεδομένος από ό, τι συνήθως για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όπως αναφέρει ο Guardian, τα ποσοστά ήταν ιδιαίτερα χαμηλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω των κανόνων τήρησης αποστάσεων και της εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων υγιεινής. Με την χαλάρωση όμως των μέτρων, που απελευθερώνονται πλήρως στην Αγγλία από αύριο Δευτέρα (19/07), τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς.

Έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα γρήγορα τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε παιδικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών και τα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες.

Τα ποσοστά εμφάνισης εντερικών ιών, κυρίως νοροϊών, διπλασιάστηκαν από 105 σε 236 μεταξύ 31 Μαΐου και 4 Ιουλίου, με τα δύο τρίτα (65%) στα νηπιαγωγεία ή τα σχολεία και το ένα τρίτο (30%) σε κέντρα φροντίδας.

Ο νοροϊός προκαλεί εμετό και διάρροια, αλλά συνήθως δεν διαρκεί πάνω από τρεις ημέρες. Μεταδίδεται εύκολα μέσω επαφής με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, υψηλή θερμοκρασία, κοιλιακό άλγος και πόνο στα άκρα. Οι ειδικοί συστήνουν συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών αλλά μόνο με νερό και σαπούνι και όχι με αντισηπτικό αφού αυτό δεν «σκοτώνει» τον νοροϊό.

Εξαιρετικά σημαντικός θεωρείται και ο συχνός καθαρισμός επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή ο ασθενής. Ο λόγος είναι ότι ο νοροϊός επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άψυχες επιφάνειες και εξ αυτού εξαπλώνεται ταχέως σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό πολλών ατόμων. Στατιστικά, περίπου 10% των ασθενών θα χρειαστούν ιατρική παρακολούθηση, πιθανώς και εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Το PHE προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ασυνήθιστες αυξήσεις των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες μετά την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού όπως συνέβη και στη  Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία.

Πηγή: menshouse