ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ: «Είμαστε στην κορυφή του τρίτου κύματος της πανδημίας»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Κων/νος Γουργουλιάνης ο οποίος τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία είμαστε στην «οροφή» του τρίτου κύματος. Μάλιστα επισήμανε ότι παραμένουμε ψηλά αλλά έχουν μια σταθερότητα τις τελευταίες ημέρες. «Έχουμε εδώ και 10 ημέρες διψήφιο αριθμό εισαγωγών. Σε νοσηλευόμενους έχουμε τους μισούς και λίγο παραπάνω από ότι είχαμε τον Νοέμβριο. Είμαστε σε μια σταθερή κατάσταση αλλά δεν μπορεί κανένας να πει ότι μπορούμε να ησυχάσουμε. Συνεχίζουμε να βλέπουμε αρκετά περιστατικά. Επειδή βλέπουμε μια σταθερότητα στις εισαγωγές τις τάξεις των 15-17 περιστατικών όλες αυτές της μέρες, θεωρώ ότι είμαστε στην κορυφή του τρίτου κύματος. Ελπίζουμε ότι δεν υπάρχει η τάση για επιπλέον αύξηση», σημειώνει.

Ο σεισμός  στην Ελασσόνα «φούντωσε» το τρίτο κύμα

Πόσο όμως συντέλεσε ο σεισμός στην αύξηση των κρουσμάτων; «Στη δική μας περιοχή το μεγάλο κύμα της πανδημίας το περάσαμε τον Νοέμβριο. Άρα αν δεν είχαμε τους σεισμούς και δεν χρειαζόταν οι άνθρωποι να μετακινηθούν και να μείνουν πολλοί μαζί, νομίζω ότι θα ήταν ηπιότερο αυτό το κύμα. Είναι λίγο παραπάνω από ότι το υπολόγιζα και το αποδίδω σε αυτό το έκτακτο γεγονός που συνέβη στη περιοχή μας. Έχω της εντύπωση ότι συνέβαλαν σημαντικά τα σεισμικά φαινόμενα σε αυτή την αύξηση. Έχουμε αρκετούς ασθενείς που νοσηλεύουμε και έφυγαν  από το χωρίο τους για να φιλοξενηθούν σε συγγενείς ή στα ίδια τους τα παιδιά. Αισθάνομαι ότι κάποιοι πήραν μέτρα για εμάς και εμείς κάνουμε ότι τα εφαρμόζουμε. Υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία φαίνονται να είναι πολύ αυστηρά στα χαρτιά. Αλλά στην ουσία είναι μέτρα που δεν τηρούνται, γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να τηρήσουν αυτά τα μέτρα. Πιστεύουμε πολλοί πλέον ότι η μέθοδος του «ακορντεόν», έφερε στο σπίτι την μόλυνση και έτσι οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις έγιναν η κύρια αιτία που φούντωσε την πανδημία. Να δώσουμε περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού», αναφέρει.

Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Τι θα γίνει όμως με το Πάσχα;  Θα πάμε στο χωριό και στο εξοχικό μας; «Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τι θα γίνει το Πάσχα. Είναι ανάγκη να δώσουμε την δυνατότητα στις οικογένειες να μπορούν να μετακινηθούν στο εξοχικό τους, στα παράλια, για παράδειγμα. Στερήσαμε την δυνατότητα από την οικογένεια να πετάξει αετό την Καθαρή Δευτέρα στην εξοχή. Είναι παράλογο για ακόμη μια χρονιά οι Έλληνες να κάνουν Πάσχα στα μπαλκόνια τους. Πρέπει να δώσουμε την δυνατότητα στους ανθρώπους που ούτως ή άλλως ζουν μαζί να πάνε στο χωριό τους. Ας κάνει Πάσχα η κάθε οικογένεια μαζί και όχι με 2-3  οικογένειες στο ίδιο τραπέζι», επισημαίνει.

Τέλος ο καθηγητής προέβλεψε ότι από το καλοκαίρι θα ζούμε σε ρυθμούς κανονικότητας καθώς θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και θα έχουν μεγαλύτερα ποσοστά ανοσίας.

Πηγή: medlabnews.gr