Πόσα κορωνο – πρόστιμα επιβλήθηκαν στις πορείες για τον Κουφοντίνα;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


...του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Εδώ και ένα μήνα ακούμε συχνά πυκνά για επιβολή προστίμων σε δεκάδες άτομα που εντοπίζονται να συμμετέχουν στα λεγόμενα «κορωνο-πάρτι» σε καφετέριες, σπίτια, οίκους ανοχής, ακόμα και για συνωστισμούς σε εκκλησίες.

«Κορωνο-πρόστιμα» των 300 ευρώ επιβάλλονται και σε πολλούς καταστηματάρχες επειδή έτυχε να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα τους δύο άτομα περισσότερα από το επιτρεπόμενο όριο.

Τρανότερο και πιο πρόσφατο παράδειγμα το «κορωνο-πάρτι» στην Λούτσα το περασμένο Σάββατο (27/2) με τα 75 άτομα. 

Όλοι οι καλεσμένοι έλαβαν το πρόστιμο των 300 ευρώ ενώ ο διοργανωτής, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, έλαβε πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Κορωνοπάρτι σε διαμέρισμα που νοίκιασε μέσω Airbnb διοργάνωσε το ίδιο βράδυ και μία 24χρονη στην Καλαμαριά.

Στο διαμέρισμα βρέθηκε η ίδια μαζί με άλλα έξι άτομα και διασκέδαζαν. Όμως, έγιναν αντιληπτοί από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες προχώρησαν στη σύλληψη της 24χρονης και στη βεβαίωση προστίμου 3.000 ευρώ για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία. Πρόστιμα ύψους 300 ευρώ επιβλήθηκαν και στους έξι συμμετέχοντες.

Βλέπουμε λοιπόν να εφαρμόζεται αυστηρά ο νόμος περί απαγόρευσης συναθροίσεων στο πλαίσιο της παρεμπόδισης εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19.

Πόσο αυστηρά όμως;

Προχθές Δευτέρα και χθες Τρίτη είδαμε στην πλατεία Συντάγματος άλλες δύο – συγχωρέστε μας που έχουμε χάσει τον λογαριασμό – διαδηλώσεις χιλιάδων αριστερών. Αφού σταμάτησαν (προς το παρόν) οι επαγγελματίες διαδηλωτές να συγκεντρώνονται για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που σκοπεύει να βάλει τέλος στην καταστροφή των πανεπιστημίων από τα κακοποιά στοιχεία, άρχισαν να μαζεύονται για να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στον αρχιδολοφόνο της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα. 

Μιλάμε για πολύ μεγάλη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, τέτοια που δύσκολα θα βρούμε σε άλλο πολιτισμένο κράτος. 

Αλλά το γιατί διαδηλώνει ο καθένας αποτελεί άλλη υπόθεση (ή άλλο ανέκδοτο) σε αυτή την χώρα.   

Το θέμα είναι ότι δεν είδαμε, δεν ακούσαμε, δεν διαβάσαμε πουθενά να έγιναν συλλήψεις ή έστω προσαγωγές για κανένα από τα χιλιάδες άτομα που συμμετείχαν στις συγκεκριμένες κορωνο-πορείες ή κουφο-πορείες.

Περίεργα πράγματα από την Ελληνική Αστυνομία… 

Τη μία μέρα κόβει πρόστιμα των 300 ευρώ σε έξι άτομα για κορωνο-πάρτι, αλλά την επομένη ούτε απαγόρευση, ούτε παρέμβαση, ούτε σύλληψη, ούτε προσαγωγή, ούτε πρόστιμο για συναθροίσεις χιλιάδων ατόμων… Ούτε καν για «άσκοπη μετακίνηση»! 

Μία εξήγηση υπάρχει: Όταν διαδηλώνει η αριστερά, είτε είναι για την δίκη της ΧΑ, είτε για την επέτειο του Πολυτεχνείου, είτε για την αστυνομία στα πανεπιστήμια, είτε για συμπαράσταση σε εκτελεστή, δεν υπάρχει κορωνοϊός! Φαίνεται πως ακόμα και οι ιοί τρέμουν τους «προλετάριους που δεν έχουν να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους».

Μιλάμε για τους ίδιους «προλετάριους» που ούρλιαζαν και κρέμαγαν πανό για τα 25 άτομα στις εκκλησίες στην εορτή των Θεοφανίων…

Σε λίγες εβδομάδες θα γιορτάσουμε τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. 

Αλλά μάλλον τότε δεν θα έχουμε το δικαίωμα να τιμήσουμε δημόσια τους εθνικούς μας ήρωες και αυτό «για να μην γίνει διασπορά του κορωνοϊού».

Στην Ελλάδα έχεις δικαίωμα επί πανδημίας να διαδηλώνεις για τον Κουφοντίνα. Για τον Κολοκοτρώνη όχι!       

Πάντα με την ελπίδα της διάψευσης.