ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για τις μεταλλάξεις;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στο μικροσκόπιο των ερευνητών παγκοσμίως, έχουν μπει, οι τελευταίες μεταλλάξεις του κοροναϊού.

Γνωρίζουν πως η μετάλλαξη αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο των ιών… Κατά συνέπεια και ο  ιός SARS-CoV-2 ενσωματώνει, συνεχώς μεταλλαγές στο γονιδίωμα του, οπότε η εμφάνιση νέων γενετικά στελεχών αποτελεί μια αναμενόμενη διαδικασία. Γενετικές αναλύσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι ο συγκεκριμένος ιός, συσσωρεύει μία με δύο τυχαίες μεταλλάξεις ανά μήνα.

Κάτι που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν – ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του κοροναϊού- ως μια φυσιολογική «διαδικασία προσαρμογής του ιού στους ανθρώπους».

Ωστόσο οι τελευταίες μεταλλάξεις, προκακαλούν μια εύλογη ανησυχία καθώς η διαφορά τους με τις προηγούμενες, είναι ότι εξαπλώνονται με ταχύτερο ρυθμό, γι’ αυτό και με δεδομένη την παγκόσμια αγωνία για το τι συνεπάγεται, αναφορικά με τη νοσηρότητα, τη μολυσματικότητα και τα χαρακτηριστικά του ιού που σχετίζονται με τον εμβολιασμό, οι λοιμωξιολόγοι προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει και ένας αγώνας δρόμου στην έρευνα για τα νέα στελέχη του ιού.

Ο πρώτος συναγερμός

Η πρώτη ανησυχητική μετάλλαξη του κοροναϊού, που επισήμως κωδικοποιείται ως Ν501Υ, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο.

Το συγκεκριμένο στέλεχος θεωρήθηκε ιδιαίτερα ανησυχητικό λόγω της υψηλής του μεταδοτικότητας, με αποτέλεσμα η βρετανική κυβέρνηση να ανακοινώνει έκτακτο lockdown στο Λονδίνο στη διάρκεια των Χριστουγέννων. Πολλές χώρες δε, διέκοψαν τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με σχετικά άρθρα, στο βρετανικό τύπο τρία είναι τα σημεία όπου εφιστάται η προσοχή για την εν λόγω μετάλλαξη:

– Αντικαθιστά πολύ γρήγορα άλλες μορφές και μεταλλάξεις του ιού

– Η νέα αυτή μορφή, διαθέτει μεταλλάξεις που μπορούν να επηρεάσουν την αρχική μορφή του συγκεκριμένου κοροναϊού

– Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν ήδη δείξει στα εργαστήρια πως αυξάνει την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα του ανθρώπου.

Όλα τα παραπάνω εξαγάγουν την υπόθεση ότι η νέα μετάλλαξη του ιού μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί ακόμη να επαληθευτεί με βεβαιότητα.

Και δεύτερη ανησυχητική μετάλλαξη στη Βρετανία

Στο μεταξύ, ακόμη μία «ανησυχητική» μετάλλαξη του SARS-CoV-2 εντόπισαν οι βρετανικές αρχές στη χώρα, όπως ανακοίνωσε, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

«Εντοπίσαμε δύο κρούσματα μιας άλλης, νέας μετάλλαξης του κοροναϊού, εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Χάνκοκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Και οι δύο ασθενείς είναι επαφές ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει στη χώρα από τη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες.

Για τον λόγο αυτό η Βρετανία θέτει περιορισμούς, με άμεση ισχύ, στις μετακινήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.

«Αυτή η νέα μετάλλαξη είναι πολύ ανησυχητική επειδή είναι ακόμη πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι (ο ιός) έχει μεταλλαχθεί περισσότερο σε σύγκριση με την (πρώτη) μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ενώ όποιος ταξίδεψε πρόσφατα στη Νότια Αφρική ή όσοι ήρθαν σε στενή επαφή με ταξιδιώτες από τη χώρα αυτή θα πρέπει να μπουν «αμέσως σε καραντίνα».

Ξεπήδησε από νοσοκομείο;

Στο μεταξύ, ερευνητές, υποψιάζονται ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού που εξαπλώνεται ταχύτατα στη Βρετανία είναι πιθανό να εξελίχθηκε στον οργανισμό νοσηλευόμενου ανοσοκατεσταλμένου ασθενή.

Η ανησυχητική αυτή εικασία, προκύπτει από βρετανική μελέτη που δεν έχει υποβληθεί σε έλεγχο αλλά παρουσιάζεται ως προδημοσίευση. Αφορά έναν καρκινοπαθή στη Βρετανία ο οποίος λάμβανε ανοσοκατασταλτική αγωγή όταν προσβλήθηκε από Covid-19. Ο ασθενής συνέχισε να παράγει αντίγραφα του ιού για 101 ημέρες μετά τη διάγνωση του κοροναϊού, πριν τελικά αποβιώσει. Η χορήγηση του αντι-ιικού φαρμάκου ρεντεμσιβίρη και αντισωμάτων κατά του ιού δεν είχαν κανένα όφελος.

Όταν οι ερευνητές προσδιόρισαν τη γενετική αλληλουχία του ιού σε δείγματα από τον ασθενή, διαπίστωσαν ότι έφερε πολλαπλές μεταλλάξεις, ανάμεσά τους και μια ανησυχητική μετάλλαξη που έχει εντοπιστεί και στο νέο στέλεχος της Βρετανίας.

Ο ιός σύμφωνα με τους ερευνητές, είχε άπλετο χρόνο να πολλαπλασιαστεί στο σώμα του ανοσοκατεσταλμένου ασθενή και να συσσωρεύσει αυτές τις μεταλλάξεις.