ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: Η Μητρόπολη Πειραιά τιμά τον Προστάτη της «Πειραϊκής Εκκλησίας»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου

- Προστάτης του ραδιοφώνου της Μητρόπολης Πειραιά «Πειραϊκή Εκκλησία»

Ο Πειραιάς πανηγυρίζει την μνήμη του Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου.

Η Μητρόπολη Πειραιά και φέτος θα τιμήσει την μνήμη του Προστάτη της «Πειραϊκής Εκκλησίας» στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί θα τελεστεί κεκλεισμένων των θυρών η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα θα ψαλούν ο μεθέορτος εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου Πορφυρίου.

Το νυχτερινό ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας τιμά τη μνήμη του Προστάτη της με ειδικό αφιέρωμα από την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου και κάθε βράδυ στις 22:30 μέχρι και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει συνεντεύξεις και ομιλίες ανθρώπων που τον είχαν γνωρίσει ή ήταν πνευματικά του τέκνα και την Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος του Αγίου.

Η ιδιαίτερη σχέση του Αγίου Πορφυρίου με την «Πειραϊκή Εκκλησία»

Στις 21 Μαρτίου 2015 σε ειδική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε η ανακήρυξη του Αγίου ως προστάτου και εφόρου  του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία» από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Λίγα λόγια για τη ζωή του 

Ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1906 στο χωριό Άγιος Ιωάννης Καρυστίας Ευβοίας, που είναι κοντά στο Αλιβέρι. Από μικρό παιδί, ο άγιος Πορφύριος αγάπησε τον Χριστό με δυνατή και αποκλειστική αγάπη. Σε ηλικία δώδεκα ετών αναχώρησε για την Αθωνική πολιτεία και έφτασε στα Καυσοκαλύβια. Ο ίδιος έλεγε ότι, η παραμονή του στο Άγιο Όρος ήταν «ένα μεγάλο θαύμα της Θείας Πρόνοιας». Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών έγινε μοναχός με το όνομα Νικήτας και μετά από δύο χρόνια, μεγαλόσχημος. Το 1926 χειροτονήθηκε ιερέας στον Άγιο Χαράλαμπο Κύμης από τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Πορφύριο Γ΄, ο οποίος του έδωσε το όνομα Πορφύριος.

Το 1940, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η πρόνοια του Θεού οδήγησε τον Άγιο Πορφύριο στο κέντρο της Αθήνας, στην Πολυκλινική Αθηνών, να διακονήσει ως εφημέριος. Έζησε στην Πολυκλινική τριάντα τρία χρόνια «χρόνια ευλογημένα, δοσμένα στον ανθρώπινο πόνο» και διακόνησε τον πονεμένο αδελφό με αγάπη και ζήλο. Η φήμη του ως καλού πνευματικού διαδόθηκε γρήγορα και τον πλησίαζαν χιλιάδες άνθρωποι πονεμένοι, τσακισμένες ψυχές, που έρχονταν εκεί, για να χύσουν το δάκρυ της ψυχής τους.

Είχε το χάρισμα της διόρασης και πολλά άλλα χαρίσματα που ποτέ δεν επεδίωκε να αποκτήσει. Με στοργή και ταπείνωση έκανε τα χαρίσματά του προσευχή, θεραπεία, παραμυθία και ελπίδα για τους πονεμένους. Έτσι απλόχερα και διακριτικά, άνοιγε για όλους ένα παράθυρο στην αιωνιότητα.

Εκοιμήθη στις 2 Δεκεμβρίου 1991 στο Κελί του στα Καυσοκαλύβια. Στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου προχώρησε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την συνεδρίασή της 27ης Νοεμβρίου, 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Πειραιάς πανηγυρίζει τη μνήμη του Αγίου Πορφυρίου