ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αυτές οι μάσκες προστασίας είναι οι καλύτερες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι μάσκες προστασίας είναι πλέον το βασικό μας αξεσουάρ, μιας και χωρίς αυτό δεν μπορούμε καν να βγούμε από το σπίτι μας.

Ποιες μάσκες προστασίας είναι οι καλύτερες – Ανασφάλεια
προκαλούν τα στοιχεία του 2020

Με το ξέσπασμα του κοροναϊού παγκοσμίως, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την υγεία και την ασφάλειά τους. Θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ των προτύπων φιλτραρίσματος αναπνευστήρων όπως N95 και FFP2/ FFP3.

Μάσκες προστασίας ή αναπνευστήρες; Ποιες οι διαφορές τους.

Προτού προχωρήσουμε περισσότερο, ας διευκρινίσουμε μια τεχνική διαφορά μεταξύ της «μάσκας» και του «αναπνευστήρα». Στην καθημερινή γλώσσα αποκαλούμε συχνά μάσκα αυτό που ονομάζεται τεχνικά αναπνευστήρας.

Με το ξέσπασμα του κοροναϊού παγκοσμίως, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την υγεία και την ασφάλειά τους. Θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ των προτύπων φιλτραρίσματος αναπνευστήρων όπως N95 και FFP2/ FFP3.

Μάσκες προστασίας ή αναπνευστήρες; Ποιες οι διαφορές τους.

Προτού προχωρήσουμε περισσότερο, ας διευκρινίσουμε μια τεχνική διαφορά μεταξύ της «μάσκας» και του «αναπνευστήρα». Στην καθημερινή γλώσσα αποκαλούμε συχνά μάσκα αυτό που ονομάζεται τεχνικά αναπνευστήρας.

Οι καλύτερες μάσκες προστασίας

Χρήσεις για μάσκες:

Οι μάσκες προστασίας έχουν χαλαρή εφαρμογή, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα

Είναι σχεδιασμένες για μονόπλευρη προστασία, για τον εγκλωβισμό σωματικών υγρών που προέρχονται από τον χρήστη

Παράδειγμα φοριέται κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης για να προστατέψει τον ευάλωτο ασθενή από τον βήχα, το φτέρνισμα κ.λπ. του χειρούργου.

Αντίθετα με την διαδεδομένη αντίληψη, οι μάσκες ΔΕΝ έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το χρήστη

Χρήσεις για αναπνευστήρες:

  • Οι αναπνευστήρες είναι σφιχτές μάσκες προστασίας, σχεδιασμένες για να σφραγίζουν στο πρόσωπο
  • Οι αναπνευστήρες χωρίς βαλβίδα παρέχουν καλή αμφίδρομη προστασία, φιλτράροντας τόσο την εισροή όσο και την εκροή αέρα
  • Έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το χρήστη (όταν φοριούνται σωστά), έως το βαθμό ασφαλείας της μάσκας
  • Διατίθενται ως μίας χρήσης, για το μισό πρόσωπο ή για ολόκληρο το πρόσωπο
  • Μάσκες προστασίας KN95 εναντίον N95

    Σύμφωνα με το 3Μ, το κινεζικό πρότυπο KN95 έχει ισοδύναμες προδιαγραφές με τους αναπνευστήρες N95 / FFP2.

    Παραθέτουμε:

    «Είναι λογικό να θεωρούμε τους κινέζικους KN95, AS / NZ P2, τους κορεάτικους 1st Class και τους ιαπωνικούς FFRs ως ισοδύναμους με τους US NIOSH N95 και τους ευρωπαϊκούς FFP2 αναπνευστήρες»

    Παρ ‘όλα αυτά, στην πράξη το ζήτημα μπορεί να είναι πιο περίπλοκο.

    Πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

    • Συνήθως οι αναπνευστήρες KN95 συγκρατούνται στη θέση τους από ελαστικά σκοινιά πάνω από τα αυτιά, και όχι από ελαστικά στο πίσω μέρος της κεφαλής. Αυτό μπορεί ναέχει ως αποτέλεσμα ασθενέστερη προστασία. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να την βελτιώσετε.
    • Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όλοι οι αναπνευστήρες KN95 πληρούν πράγματιτο κινεζικό πρότυπο KN95. Ωστόσο, με την τρέχουσα έλλειψη αναπνευστικών, δυστυχώς το ίδιο ισχύει και για τοους N95 / FFP.

    Η προδιαγραφή KN95 γράφεται τεχνικά ως GB 2626-2006 ή GB 2626-2019 , οπότε γενικά θα δείτε ότι ένας από τους κωδικούς θα αναγράφεται στους αναπνευστήρες KN95.

    Αναπνευστήρες με βαλβίδα έναντι αναπνευστήρων χωρίς βαλβίδα

    Οι μάσκες προστασίας με βαλβίδα διευκολύνουν στην εκπνοή του αέρα. Αυτό τους καθιστά πιο άνετους στη χρήση και έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη συσσώρευση υγρασίας μέσα στην αναπνευστική συσκευή. Είναι ιδανικοί για διάφορες εργασίες DIY ή κατασκευαστικές εργασίες.

    Το πρόβλημα με τους αναπνευστήρες αυτούς είναι ότι δεν φιλτράρουν την εκπνοή του χρήστη, παρά μόνο την εισπνοή. Αυτή η μονόπλευρη προστασία θέτει τους άλλους γύρω από τον χρήστη σε κίνδυνο, σε μια πανδημία όπως αυτή του Covid-19. Για αυτό το λόγο τα νοσοκομεία και οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας δεν χρησιμοποιούν αναπνευστήρες με βαλβίδες.

    Πόσο μεγάλο είναι το κορωναϊός και μπορούν οι αναπνευστήρες να τον φιλτράρουν;

    Ναι, οι αναπνευστήρες με υψηλή απόδοση σε μέγεθος σωματιδίων 0,3 μικρομέτρων (N95 / FFP2 ή καλύτερα) μπορούν θεωρητικά να φιλτράρουν σωματίδια μέχρι το μέγεθος του κοροναϊού (που είναι περίπου 0,1 μικρόμετρα).

    Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πόση προστασία προσφέρουν αυτές οι αναπνευστικές συσκευές έναντι του κορανοϊού κατά τη χρήση τους – θα πρέπει να περιμένουμε μελλοντικές μελέτες για να μάθουμε.

    Ένα πρόσφατο άρθρο δείχνει ότι ο κορονοϊός κυμαίνεται από 0,06 έως 0,14 μικρόμετρα σε μέγεθος. Σημειώστε ότι το άρθρο αναφέρεται στο σωματίδιο του κορονοϊού ως 2019-nCoV, ενώ ο ιός ονομάζεται επί του παρόντος SARS-CoV-2.

    Μάσκες προστασίας: Πως κατατάσσονται οι αναπνευστήρες

    Οι διάφοροι αναπνευστήρες κατατάσσονται με βάση την αποτελεσματικότητά τους στο φιλτράρισμα σωματιδίων 0,3 μικρομέτρων ή μεγαλύτερων (σημειώνοντας ότι ο κοροναϊός είναι μικρότερος από 0,3 μικρόμετρα).

    Ο λόγος που η έρευνα επικεντρώνεται στα 0,3 μικρόμετρα είναι επειδή αυτό είναι το «πιο διεισδυτικό μέγεθος σωματιδίων» (MPPS). Τα σωματίδια πάνω από αυτό το μέγεθος κινούνται με τρόπους που μπορούμε να προβλέψουμε και παγιδεύονται σε φίλτρα με τρύπες μικρότερες από το μέγεθος των σωματιδίων.

    Τα σωματίδια κάτω από 0,3 μικρόμετρα παρουσιάζουν ένα φαινόμενο που ονομάζεται κίνηση  Μπράουν – γεγονός που το καθιστά πιο εύκολο να φιλτραριστούν. Η κίνηση του Μπράουν αναφέρεται σε ένα φαινόμενο όπου η μάζα του σωματιδίου είναι τόσο μικρή ώστε το σωματίδιο να μην ταξιδεύει πλέον ανεμπόδιστα στον αέρα.

    Αντ ‘αυτού, αλληλεπιδρά με τα μόρια στον αέρα (άζωτο, οξυγόνο, κ.λπ.), αναγκάζοντάς το να συγκρούεται μεταξύ τους και να κινείται σε ένα ακανόνιστο μοτίβο.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το σημείο μεταξύ της «κανονικής» κίνησης και της κίνησης Μπράουν είναι το πιο δύσκολο να εγκλωβιστεί σε φίλτρα μέγεθος σωματιδίων.

    Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε, είναι ότι η υψηλή απόδοση φίλτρου σε μέγεθος 0,3 μικρομέτρων γενικά θα σημαίνει και υψηλή απόδοση φίλτρου κάτω από αυτό το μέγεθος.

Χειρουργικές μάσκες

Οι χειρουργικές μάσκες προστασίας αναφέρονται γενικά σε ένα σχεδιασμό τριών επιπέδων, με 2 φύλλα “μη υφασμένου” υφάσματος που κλείνουν μέσα τους ένα στρώμα “τήγματος” στη μέση. Είναι το στρώμα τήγματος που προσφέρει τη δυνατότητα φιλτραρίσματος.

Ένα παρόμοιο υλικό χρησιμοποιείται επίσης στους αναπνευστήρες, και έτσι είναι λογικό ότι είναι πιο ακριβό και δύσκολο να βρεθεί πρόσφατα, λόγω της ζήτησης.

Το ύφασμα αυτό κατασκευάζεται λιώνοντας πλαστικό και στη συνέχεια εμφυσώντας το σε υψηλή ταχύτητα σε ένα περιστρεφόμενο κύλινδρο. Αν γίνει σωστά, αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα ένα ύφασμα που αποτελείται από μικροσκοπικά νήματα.

Δεν έχουν όλα τα υφάσματα με λιωμένο τήγμα την ίδια δυνατότητα φιλτραρίσματος, μερικά είναι καλύτερα από άλλα. Μπορείτε να φανταστείτε ότι, δεδομένου του επιπλέον κόστους και της τρέχουσας έλλειψης τέτοιων υφασμάτων, οι κατασκευαστές ενδέχεται να παραλείψουν αυτό το στρώμα, οπότε αξίζει να ελέγξετε εάν υπάρχει το στρώμα εμφύσησης τήγματος. Παρακάτω φαίνεται ένα παράδειγμα μιας χειρουργικής μάσκας (αριστερά) που δεν είχε την στρώση τήγματος.

  •  
    • Τριπλής προστασίας μάσκες

Μπορούν οι χειρουργικές μάσκες να φιλτράρουν τον κορωναϊό;

Για να είμαστε ειλικρινείς, οι χειρουργικές μάσκες προστασίας έχουν σχεδιαστεί κατά κύριο λόγο για την προστασία των ευάλωτων ασθενών από ιατρούς. Εξασφαλίζουν ότι όποιος τη φοράει (π.χ. χειρουργός) δεν θα διαδώσει τα μικρόβιά του όταν βήχει / φτερνίζεται / μιλάει. Έτσι έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους ασθενείς και όχι για να προστατεύουν το χρήστη.

Ένα προφανές ελάττωμα των χειρουργικών μασκών σε σύγκριση με τους αναπνευστήρες είναι η έλλειψη στενής εφαρμογής στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα η μάσκα να αφήνει κενά γύρω από τις άκρες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των χειρουργικών μασκών (ή ακόμη και των υπόλοιπων αναπνευστικών συσκευών), σχετικά με την προστασία όσων τις φορούν από τον κοροναϊό.

Αντί αυτού, παρακάτω εξετάζουμε την έρευνα σχετικά με τη χρήση χειρουργικών μασκών και μασκών N95 στο πλαίσιο της γρίπης, εξετάζοντας συγκεκριμένα την προστασία που παρέχεται στους χρήστες.

Η γρίπη μπορεί να είναι ένα καλό σωματίδιο του ιού για να συγκριθεί με τον κορωναϊό, καθώς και τα δύο μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων και αερολύματος, και τα δύο προκαλούν αναπνευστική λοίμωξη, ενώ και και τα δύο είναι παρόμοια σε μέγεθος σωματίδια.

Η πηγή για το μέγεθος του κορoνοϊού (SARS-CoV-2) είναι αυτό το άρθρο, ενώ οι πηγές για το μέγεθος της γρίπης είναι αυτό το άρθρο (που δημοσιεύθηκε στο Vaccine) και ένα άρθρο του Frontiers in Microbiology.