ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ: Περίπου το 40% των διασωληνωμένων θα πεθάνουν

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Για τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημειώνοντας την ανάγκη να ελεγχθεί η κατάσταση.

Κατόπιν της σημερινής ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ που καταγράφηκαν 480 ασθενείς διασωληνωμένοι ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ σχετικά με τις πιθανότητες επιβίωσης αυτών των ασθενών.

Όπως σημείωσε, τουλάχιστον οι 200 από τους 480, ποσοστό περίπου 40% θα χάσουν τη ζωή τους και σε αυτούς θα προστεθούν και όσοι καταλήξουν ενώ νοσηλεύονται σε απλές μονάδες.

«Προφανώς θα αυξηθούν οι νεκροί, όμως αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουμε σε αυτή τη φάση. Ας μας γίνει το μάθημα πάθημα, ώστε να μην ξαναφτάσουμε εδώ» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι η καραντίνα είναι αποτελεσματική όσο και ο καθένας από εμάς τηρεί τα μέτρα, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε πολίτη. Έτσι, αναφέρθηκε στην Τσεχία, μια χώρα που κάθε μέρα εξάγει διασωληνωμένους γιατί δεν έχει άλλες εντατικές και χαρακτήρισε ως συγκλονιστικές τις εικόνες διαδηλωτών στη χώρα εναντίον των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Σε ότι αφορά το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε το γεγονός ότι θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί η τεράστια διασπορά και στη συνέχεια να ανοίξουν μόνο οι δραστηριότητες που δεν δημιουργούν πρόβλημα.

Τέλος, σχετικά με ένα πιθανό εμβόλιο εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα έρθει γρήγορα και θα είναι ασφαλές. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους πολίτες να μην φοβούνται τα εμβόλια.