Η σύγκρουση των Αθηνών

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


...του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Ήταν 1905 όταν οι δρόμοι του Κέντρου ξεκίνησαν να ασφαλτοστρώνονται με πρώτη την οδό Αιόλου προκειμένου να διευκολύνουν την κίνηση των αυτοκινήτων, παρά την αντίδραση των αμαξάδων...

Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς μπαίνοντας στην Αθήνα από κεντρικό οδικό άξονα είναι μια μαρμάρινη πλάκα που γράφει με χρυσά αρχαιοπρεπή γράμματα ΑΘΗΝΑΙ.

Είναι μια καλή υπόμνηση για το ότι υπήρξαν πολλές και διαφορετικές Αθήνες σε αυτό τον χώρο. Από τη μυθική Αθήνα του Θησέα ως αυτή του Μεγάλου Βασιλείου. Από την Αθήνα που γέννησε τη Δημοκρατία ως αυτή των Λατίνων Δουκών. Από την Αθήνα των μεγάλων φιλοσόφων και ποιητών ως την οθωμανική Αθήνα. Από την Αθήνα των Μηδικών και του Πελοποννησιακού Πολέμου ως την Αθήνα που πολιόρκησε ο Μοροζίνι. Από την Αθήνα των μαχών της Επανάστασης ως αυτή που διοργάνωσε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από την Αθήνα του Όθωνα ως την Αθήνα που γιγαντώθηκε τον 20ο αιώνα και ως την Αθήνα του 2004.

Από τη στιγμή που έγινε πρωτεύουσα η Αθήνα αποτέλεσε πολλές φορές το θέατρο συγκρούσεων, συχνά αιματηρών. Από την επανάσταση της 3η Σεπτεμβρίου του 1843 που έδωσε το όνομά της στην Πλατεία Συντάγματος και από τα Ιουνιανά του 1863 εξ αιτίας των οποίων πήρε το όνομά της η Πλατεία Ομονοίας μέχρι πρόσφατα η περιοχή ανάμεσα και γύρω από τις δύο αυτές πλατείες βρέθηκε στο κέντρο των εξελίξεων που καθόρισαν την ιστορική πορεία της πόλης και της χώρας. Αυτή ήταν και είναι μια από τις πολλές διαφορετικές Αθήνες που συνυπάρχουν - όχι πάντα αρμονικά - σε μια σύγχρονη Μητρόπολη, η Αθήνα του Κέντρου, που τα τελευταία χρόνια από το κέντρο βρέθηκε στο περιθώριο.