

Τη στιγμή που η Praktiker Hellas ανακοίνωσε, την περασμένη Πέμπτη, νέο πλαίσιο δράσεων που «κάνουν τη διαφορά και φέρνουν την αλλαγή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στην κοινωνία και το περιβάλλον, οι πρακτικές που ακολουθούνται μέσα στα καταστήματα του Ομίλου προκαλούν ανατριχίλα.
Η δημοσιογραφική έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», τα στοιχεία και τα βίντεο-ντοκουμέντα που βρίσκονται στην κατοχή μας, αποκαλύπτουν ότι εντός των καταστημάτων λειτουργεί, με την αρωγή της διοίκησης, ένα παραθεσμικό κύκλωμα αποτελούμενο από άνδρες γνωστής εταιρείας security, οι οποίοι θησαυρίζουν επιβάλλοντας παράνομα πρόστιμα ύψους 70 ευρώ σε όσους πελάτες βρεθούν ακόμη και με μια βίδα παραπάνω στην τσέπη τους! Για να επιτύχουν το σκοπό τους και να εισπράξουν το «μαύρο χρήμα» εκ μέρους της εταιρείας, ακολουθούν μια πολύ συγκεκριμένη τακτική. Αφού εντοπίζουν τους «παραβάτες», τους οδηγούν σε συγκεκριμένα «δωμάτια βασανιστηρίων» όπου με φωνές, απειλές, τραμπουκισμούς και προπηλακισμούς τους ζητούν να τους πληρώσουν όχι μόνο το αντίτιμο του αντικειμένου που αφαιρέθηκε αλλά και 70 ευρώ επιπλέον για την «παράβασή τους». Σε διαφορετική περίπτωση απειλούν ότι θα καλέσουν την αστυνομία και θα τους οδηγήσουν στο αυτόφωρο. Μάλιστα, προτού εισπράξουν το ποσό αναγκάζουν τους τρομοκρατημένους «παραβάτες» να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση μετάνοιας στην οποία αναγράφεται ότι μετάνιωσαν για την πράξη τους καθώς και ότι οι άνδρες της εταιρείας security τους συμπεριφέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο!
Το πλέον εντυπωσιακό αλλά και ενδεικτικό της παράνομης μεθόδου που ακολουθούν οι «φύλακες» των Praktiker υπό τις οδηγίες της διοίκησης της εταιρείας, είναι το γεγονός ότι σε περιπτώσεις που οι «παραβατικοί» πελάτες ζήτησαν να ασκηθούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, δηλαδή να κληθεί η αστυνομία και ο δικηγόρος τους και παράλληλα να γίνει έρευνα για τις «μαύρες» αποδείξεις είσπραξης που κόβονται, εν τέλει αφέθηκαν ελεύθεροι από το δωμάτιο βασανιστηρίων χωρίς καν να πληρώσουν το αντίτιμο του αντικειμένου που είχαν υπεξαιρέσει! «Καταλήξαμε να μου λένε να φύγω χωρίς να γίνει τίποτα και μου το κάνουν χαριστικά επειδή είπανε ότι και καλά δεν φαίνομαι επαγγελματίας κλέφτης και ότι είναι πολύ κρίμα να μου μαυρίσουν το ποινικό μου μητρώο για απλή απερισκεψία», αναφέρει χαρακτηριστικά γυναίκα η οποία είχε «συλληφθεί» επειδή έκλεψε αντικείμενο για το μπάνιο αξίας 17 ευρώ!
Ο «κανονισμός»
Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι όμως το γεγονός ότι μέχρι στιγμής το Σ∆ΟΕ και η Οικονομική Αστυνομία ποιούν τη νήσσαν παρά το γεγονός ότι οι πρακτικές που αποκαλύπτονται με εικόνα και ήχο πλέον, έχουν καταγγελθεί από πολίτες αλλά και εργαζομένους που έχουν αντιληφθεί το τι ακριβώς συμβαίνει στα δωμάτια-κολαστήρια.
Τι συμβαίνει, όμως, στα Praktiker; Η περιγραφή προσώπου που εργάζεται σε λογιστικό γραφείο «συνελήφθη», οδηγήθηκε στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, απειλήθηκε και εκβιάστηκε ότι εάν δεν καταβάλλει την ταρίφα των 70 ευρώ θα ειδοποιηθεί η αστυνομία, αλλά δεν ενέδωσε, είναι συγκλονιστική: «Στους διαδρόμους τους καταστήματος το καθεστώς επιτήρησης είναι χαλαρό, φαινομενικά ανύπαρκτο, σε τέτοιο βαθμό που σου δίνει την εντύπωση ότι μπορείς να απαλλοτριώσεις οτιδήποτε θέλεις. Όχι όμως. Πρόκειται για επιτηδευμένη φαινομενικότητα. Κυκλοφορούν στους διαδρόμους διάφοροι τύποι και τύπισσες, υπάλληλοι εταιρείας σεκιούριτι μεταμφιεσμένοι σε πελάτες και πελάτισσες. Οι υπάλληλοι, λοιπόν, αυτοί αν αντιληφθούν ότι απαλλοτριώνεις κάποιο αντικείμενο σε περιμένουν μετά τα ταμεία, λίγο πριν την έξοδο, και διακριτικά σου ζητούν την απόδειξη ρωτώντας σε αν όλα όσο έχεις επάνω σου έχουν πληρωθεί.
Εντολές
Ο τύπος άρχισε να μου λέει τη διαδικασία – μήνυσης – αυτοφώρου – δικαστικά έξοδα κ.λπ. Του απάντησα ότι υπάρχουν δύο λύσεις: Ή πληρώνω αυτό που έκλεψα και πάω στο καλό ή δεν δίνω δεκάρα και φωνάζουμε την αστυνομία για να βεβαιωθώ τι συμβαίνει με τις αποδείξεις που κόβουν. Καταλήξαμε να μου λέει να φύγω χωρίς να γίνει τίποτα και μου το κάνουν χαριστικά επειδή είπανε ότι και καλά δεν φαίνομαι επαγγελματίας κλέφτης και ότι είναι πολύ κρίμα να μου μαυρίσουν το ποινικό μου μητρώο για μια απλή απερισκεψία…».
Στις περισσότερες, όμως, περιπτώσεις ο εκβιασμός των security και το δίλημμα «είτε μας δίνεις τα λεφτά ή καταλήγεις στο αυτόφωρο», πιάνει. Οι κατατρομαγμένοι «παραβάτες» υπό το βάρος της ψυχολογικής πίεσης ενδίδουν. Στη διάθεση της εφημερίδας βρίσκονται δεκάδες αποδείξεις-μαϊμού που αποδεικνύουν ότι οι «φύλακες» των Praktiker έχουν εισπράξει το 70άρι στο όνομα της εταιρείας με την αιτιολογία ότι ο «παραβάτης» έκλεψε κάποιο αντικείμενο. Περισσότερο, όμως, σοκάρουν τα βίντεο-ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τον τρόπο που διεξάγεται η… ανάκριση στο δωμάτιο των «βασανιστηρίων». Πριν από μερικούς μήνες ένας κατ’ επίφαση άνδρας της ασφάλειας του καταστήματος στην Πάτρα «συνέλαβε» δύο πελάτες οι οποίοι είχαν υπεξαιρέσει ένα αντικείμενο αξίας 10 ευρώ. Μεταφέρουμε αυτούσιο τον διάλογο, όπως απομαγνητοφωνήθηκε από το βίντεο που βρίσκεται στην κατοχή μας:
-Security: Άκουσε να δεις, εγώ έχω 20 χρόνια εδώ …κι εσύ δεν θα μου το παίζεις μάγκας γιατί αν μου το παίζεις μάγκας και φρικάρω, τώρα πήρα την ασφάλεια.
Δεν έχεις κάνει τίποτα;
Αυτόφωρο. Κατευθείαν μέσα.
– Πελάτης: Σε παρακαλώ εγώ, εγώ το έκανα…
– Security: Και πήγαινε πάνω και φέρε το DVD εδώ που αυτός ήταν εδώ πέρα μπροστά και το ‘ξερε και τον κάλυπτε. Για συμμορία και οι δύο, 500 ευρώ που μας λείπουνε. Κι ο δικηγόρος κάτω…Είναι έτσι; Είσαι αθώος εσύ; Πολύ ωραία. Αυτόφωρο και οι δύο!
– Πελάτης: Σε παρακαλώ , εγώ φταίω για όλα…
– Security: Τι μου λέει εμένα δεν έχει. Τι μου λέει εμένα; Γιατί με δουλεύει εμένα;
Άκουσε να δεις φίλε μου, εμένα εδώ πέρα μπορείς να με δουλέψεις. Τις κάμερες δεν τις δουλεύει κανένας, τις κάμερες δεν τις δουλεύει κανένας!
Βρε, το καταλαβαίνεις τι σου λέω; Εσύ το έκανες κι αυτός το ‘ξερε! Να μου πει ότι το κάναμε και οι δύο!
– Πελάτης: Μπορεί να μην το κάναμε. Μόνο εγώ…
– Security: Σε μένα το καλαμπούρι επιτρέπεται και το δούλεμα απαγορεύεται. Εδώ δεν είναι μανάβικο, ούτε λαϊκή να πουλάς ντομάτες και χαλιά. Το κατάλαβες;
Δεν έχεις κάνει τίποτα εσύ; Το ‘ξερες ή δεν το ‘ξερες …
To πλέον οξύμωρο είναι ότι αμέσως μετά την είσπραξη του ποσού, οι «ανακριτές» επιβάλλουν στους «παραβάτες» να υπογράψουν και μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι τα 70 ευρώ τα καταβάλλουν ως έκφραση μετάνοιας για την κλοπή προκειμένου η εταιρεία να «μην αξιώσει δικαστικώς περαιτέρω αποζημίωση, όπως αναγράφεται στις πινακίδες», καθώς και ότι τα άτομα της ασφάλειας αλλά και οι υπάλληλοι του καταστήματος επέδειξαν άψογη συμπεριφορά!
Η αποκάλυψη της «ΜΠΑΜ» και η ομολογία της εταιρείας
Η απάντηση ήρθε αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας μετά την έκδοση της «ΜΠΑΜ» και ουσιαστικά επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ. Η εταιρεία επισημαίνει ότι όσοι «παραβατούν» πληρώνουν 70 ευρώ χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία νόμιμη επειδή αναφέρεται σε πινακίδες εντός του καταστήματος(!). Προσθέτει ότι οι «παραβατικοί» πελάτες δίνουν με τη δική τους συναίνεση τα στοιχεία στους σεκιουριτάδες και ότι τηρείται ο Νόμος για τα Προσωπικά Δεδομένα.
Στην απάντηση δεν αναφέρεται το παραμικρό για τις απειλητικές συμπεριφορές και τον εκβιασμό που ακολουθείται ως τρόπος υφαρπαγής των 70 ευρώ ακόμη και για την κλοπή μιας…βίδας με το δίλημμα «η μου τα δίνεις ή πας αυτόφωρο».
Ουσιαστικά δεν απαντάται το κύριο ερώτημα το οποίο προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας δηλαδή κατά πόσο μπορεί μια παράνομη συμπεριφορά του πελάτη να έχει ως απάντηση μια μεγαλύτερη παρανομία από την εταιρία και κατά πόσο ο εκβιασμός θεωρείται νόμιμος. Ακολουθεί η απάντηση της εταιρείας η οποία (δυστυχώς) δεν καλύπτει στο ελάχιστο τα συγκλονιστικά συμπεράσματα που ανακύπτουν από την αποκάλυψη της «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί.
Διαβάστε ολόκληρη την ετεροχρονισμένη απάντηση:
ΠΗΓΗ: https://www.ereportaz.gr
