ΠΡΟΣΟΧΗ: Εξαιρετικά επιβλαβής η νέα τάση για λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Εξαιρετικά επικίνδυνη η νέα τάση στο Tik Tok για λεύκανση δοντιών στο σπίτι σύμφωνα με τους οδοντιάτρους.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι οδοντίατροι για μια νέα και πιθανώς «εξαιρετικά επιβλαβή» τάση ομορφιάς στο TikTok, η οποία παρουσιάζει τους χρήστες να κάνουν μόνοι τους λεύκανση δοντιών στο σπίτι τους!

Όπως αναφέρει η Daily Mail, Αμερικανοί και Βρετανοί χρήστες αποκάλυψαν πως αγοράζουν υπεροξείδιο του υδρογόνου -έναν από τους δραστικούς λευκαντικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα λεύκανσης δοντιών- και εφαρμόζουν τη χημική ουσία απευθείας στα δόντια τους, μόνοι τους.

Η 18χρονη Κλόντια από το Εσεξ, για παράδειγμα, της οποίας το βίντεο στο TikTok έχει συγκεντρώσει σχεδόν 3.000.000 προβολές, αγόρασε ένα μπουκάλι υπεροξειδίου του υδρογόνου από το eBay και χρησιμοποίησε μια μπατονέτα για να εφαρμόσει το υγρό απευθείας στα δόντια της.

Το μπουκάλι περιείχε 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου -30 φορές το ποσό που επιτρέπεται σε προϊόντα λεύκανσης δοντιών χωρίς ιατρική συνταγή. Η Κλόντια, όμως, αδιαφορεί για τους πιθανούς κινδύνους, λέγοντας στο βίντεό της: «Εάν είστε οδοντίατρος, μη μου πείτε ότι αυτό είναι λάθος, σώστε με από τη θλίψη μου, η ζημιά έχει ήδη γίνει».

Αργότερα, επισήμανε πως ορισμένα προϊόντα λεύκανσης δοντιών στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν έως και 14% υπεροξείδιο του υδρογόνου στα προϊόντα τους! «Μετά από 4 ημέρες έπρεπε να σταματήσω να το χρησιμοποιώ, γιατί λειτούργησε τόσο καλά, οπότε σταματήστε να σπαταλάτε τα χρήματά σας σε λευκαντικά προϊόντα», τόνισε.

Οι οδοντίατροι, ωστόσο, προειδοποιούν πως η χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου σε ισχυρές συγκεντρώσεις ενδέχεται να επηρεάσει τη μακροχρόνια στοματική υγεία. Η ουσία, για την ακρίβεια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα ούλα, η οποία, τελικά, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, καθώς και βλάβη στην ευαισθησία του σμάλτου και των δοντιών.

Η Δρ Ρίνα Γουάντια δηλώνει: «Τα επαγγελματικά συστήματα λεύκανσης δοντιών χρησιμοποιούν έναν ειδικό δίσκο που κρατά το τζελ του υπεροξειδίου του υδρογόνου σε επαφή με τα δόντια, αλλά το εμποδίζει να έρθει σε επαφή με τον ιστό των ούλων. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς εάν το τζελ αγγίξει τα ούλα, μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, φλεγμονή και πόνο. Τα ούλα και τα οστά συγκρατούν τα δόντια σας στη θέση τους, οπότε δεν έχει νόημα να έχετε λευκά δόντια εάν αρχίσουν να χαλαρώνουν, να αλλάζουν θέση και τελικά να πέφτουν. Η επαγγελματική λεύκανση των δοντιών περιλαμβάνει επίβλεψη από έναν οδοντίατρο, που μπορεί να επιβλέπει ολόκληρη τη διαδικασία. Αυτό σας επιτρέπει να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι δεν θα γίνει κάτι κακό».