ΟΛΠ: Σε εξέλιξη το επενδυτικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


-Σήμα επιστροφής στην κανονικότητα από την Cosco 

- Δείτε τι έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής από το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ για την αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά 

Σε πλήρη εξέλιξη, παρά την πανδημία του COVID- 19  βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ, που έχει ως στόχο την την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του λιμανιού του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και αναμένεται η ανακοίνωση του αναδόχου για την επισκευή του Προβλήτα Ι Εμπορευματοκιβωτίων ενώ ακολουθούν τους επόμενους μήνες οι διαγωνισμοί για την επέκταση του Σταθμού Αυτοκινήτων προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, η υπόγεια σύνδεση του σταθμού αυτοκινήτων με τον πρώην χώρο ΟΔΔΥ προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ  και η βυθοκόρηση του Λιμανιού, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα προχωρά και το μεγάλο έργο της επέκτασης του Σταθμού της Κρουαζιέρας προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί με τη συγχρηματοδότηση του ΠΕΠ Αττικής. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μία από τις αιχμές του δόρατος για την ανάπτυξη του λιμένος και μάλιστα σε έναν από τους τομείς που πλήττεται καίρια από την πανδημία.

Σημειώνεται ότι τα έργα αυτά αποτελούν μέρος του νέου master plan των επενδύσεων του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του Επιβατικού Λιμένα, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει επίσημα από τις 21 Φεβρουαρίου, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον ανάδοχο του έργου και τη λήψη των απαιτούμενων αδειών.

Πρόκειται για ένα από τα υποχρεωτικά έργα που περιλαμβάνεται στη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ΟΛΠ και του Ελληνικού Δημοσίου. Η τελετή έναρξης των εργασιών πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ως εκπροσώπου του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη και του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, οι οποίοι χαιρέτισαν την έναρξη του έργου και υπογράμμισαν τη σημασία του για την τοπική και εθνική οικονομία.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα χρονικό διάστημα 45 ημερών για την ενημέρωση των Αρχών (Λιμεναρχείο, Υδρογραφική Υπηρεσία, Υπηρεσία Φάρων) για την έναρξη του έργου και τη λήψη των απαραίτητων αδειών που αφορούσαν στην απόρριψη των βυθοκορημάτων με βάση την υφιστάμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου καθώς και τη φωτοσήμανση του έργου στην περίμετρό του για λόγους ασφάλειας ναυσιπλοΐας λαμβάνοντας υπόψη και την εγγύτητά του στην είσοδο του κεντρικού Λιμένα.

Η ουσιαστική έναρξη των εργασιών έγινε στις 4 Απριλίου, όταν και ξεκίνησαν οι εργασίες των υποθαλάσσιων εκσκαφών, στην περίμετρο των μελλοντικών κρηπιδωμάτων.

Στόχος είναι η επιτάχυνση των εργασιών ώστε πριν το πέρας της θερινής περιόδου να έχει ολοκληρωθεί τμήμα του έργου ικανό για την επίτευξη της ασφάλειάς του έναντι των τυχόν δυσμενών καιρικών συνθηκών της χειμερινής περιόδου που θα ακολουθήσει.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για το έργο Επέκτασης Επιβατικού Λιμένα Πειραιά (Νότια Επέκταση) έχουν εκδοθεί όλες οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία άδειες και εγκρίσεις συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών του αδειοδοτήσεων, ενώ η υπό έγκριση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΠ περιλαμβάνει άλλες κατηγορίες έργων και δραστηριοτήτων.