ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: Τι πρέπει να προσέξετε φέτος -Τα 13 «SOS»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η πλατφόρμα του Taxisnet της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις 2020 άνοιξε και… περιμένει τους φορολογούμενους

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων λήγει την 30η Ιουνίου 2020. Παρότι η φετινή διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων γίνεται σε πρωτοφανείς συνθήκες, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ δεν θα είναι… χαλαροί. Σύμφωνα με τη φοροτεχνικό Φιλοθέη Μακριδάκη, οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση των εντύπων των φορολογικών δηλώσεων καθώς «τα στοιχεία που θα δηλώσετε θα διασταυρωθούν.»

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Τα 13 σημεία - «SOS»
Σε περίπτωση που εντοπιστούν ανακρίβειες, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις με πιθανή συνέπεια πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Ποια στοιχεία θα «χτενίσει» η ΑΑΔΕ

Η εφορία θα προχωρήσει σε διασταύρωση των κάτωθι στοιχείων:

  1. -    Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το κάθε φυσικό πρόσωπο κατά το έτος 2019 και ο φόρος που παρακρατήθηκε για αυτά τα ποσά
  2. -    Όλα τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογούμενων, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους 2019 εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
  3. -    Θα γίνει έλεγχος όλων των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των οποίων το υπόλοιπο είναι μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ.
  4. -    Θα ελεγχθούν τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα εντός του 2019, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ ΕΧΑΕ.
  5. -    Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων και των στεγαστικών, και των καταναλωτικών, και κάθε είδους δάνειο περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και των καταβληθέντων τόκων, αλλά και των τόκων υπερημερίας.
  6. -    Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας που συνάφθηκαν και αφορούν φυσικά πρόσωπα.
  7. -    Μείζονος σημασίας για έλεγχο είναι και το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία υποβάλλουν στοιχεία καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές. Εδώ θα ελεγχθούν και αυτοί που τα καταβάλουν και αυτοί που τα εισπράττουν , με τις αντίστοιχες βέβαια διασταυρώσεις.
  8. -    Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.
  9. -    Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
  10. -    Αξιο προσοχής είναι και το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος γίνεται ώστε να εντοπίζουν όσοι κάνουν χρήση αδήλωτης πισίνας.
  11. -    Τα εισοδήματα από ακίνητα θα ελεγχθούν και θα πρέπει αυτά να συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται από τους ενοικιαστές ή υπάρχουν στις πλατφόρμες πχ Airbnb, Booking και σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα.
  12. -    Τα στοιχεία των ατόμων που φιλοξενούνται ώστε να διαπιστωθεί εάν συμπίπτουν με τις δηλώσεις των φιλοξενούμενων ατόμων, και εδώ βεβαίως θα γίνει και έλεγχος διασταύρωσης για όλα τα επιδόματα τα οποία δίδονται και τα συναφή στοιχεία που δηλώνονται.
  13. Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές, με στοιχεία των γιατρών που εισέπραξαν τις αμοιβές. Και κατόπιν έλεγχος των δηλώσεων για την είσπραξη αυτών των χρηματικών ποσών και την φορολόγηση τους.

Προσοχή λοιπόν στο τι θα δηλώσουμε και πως θα το δικαιολογήσουμε!!»