Μεταναστευτικό: Πού θα κατασκευαστεί το πρώτο κλειστό κέντρο για απελάσεις «εξπρές»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Θέμα χρόνου είναι η δημιουργία του πρώτου κλειστού κέντρου στην ενδοχώρα, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επαναπατρίζονται άμεσα όσοι εισήλθαν παράνομα στην χώρα μας μετά την 1η Μαρτίου.

Το περίκλειστο κέντρο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», θα δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα και -όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου – σε αυτό αναμένεται να μετακινηθούν όσοι μπήκαν παράνομα στη χώρα μας τόσο από τον Έβρο, όσο και από τα νησιά.

Την Τρίτη (03/03) εκδόθηκε σε ΦΕΚ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται για ένα μήνα η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα και τα άτομα αυτά επιστρέφονται –χωρίς καταγραφή– στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής. Καθώς η ΠΝΠ έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου, όσοι έφθασαν στα νησιά από την Κυριακή (01/03) και μετά εμπίπτουν στη συγκεκριμένη διάταξη και άρα θα πρέπει να επιστραφούν χωρίς να υποβάλουν αίτημα ασύλου.

«Η αναστολή της διαδικασίας ασύλου στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, ότι η χώρα μας δεν θεωρεί πρόσφυγες όσους εισέρχονται παράνομα», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και συμπλήρωσε: «Αντίθετα, πρόκειται για άτομα που εκμεταλλεύεται η γείτων χώρα προκειμένου να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας δέχεται μεγάλες πιέσεις στα σύνορα με την Τουρκία. Από το πρωί του Σαββάτου (29/01) έως και τις 6:00 το πρωί της Τετάρτης (04/03) οι ελληνικές Αρχές στον Έβρο έχουν αποτρέψει 27.823 παράνομες εισόδους προσφύγων και μεταναστών και έχουν πραγματοποιηθεί 220 συλλήψεις. Το ίδιο εκρηκτική χαρακτηρίζεται και η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, καθώς οι δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής δίνουν και αυτές «μάχη» στα θαλάσσια σύνορα.


Πηγή