ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Η Ελλάδα στήνει πλωτό φράχτη 2,7 Χιλιομέτρων στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Δραστικά μέτρα για τη μείωση των προσφυγικών ροών λαμβάνει η κυβέρνηση 

- Δείτε τι αναφέρει η προκήρυξη του Υπουργείου Άμυνας 

Η κυβέρνηση στήνει πλωτό φράχτη στο Αιγαίο για να ανακόψει τις προσφυγικές ροές. Το αμφιλεγόμενο σχέδιο περιγράφεται αναλυτικά στην προκήρυξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τον διαγωνισμό της αγοράς και τοποθέτησης του πλωτού φράγματος. Στο έγγραφο των 126 σελίδων αναφέρεται ότι σχεδιάζεται να στηθού ν 2.700 µέτρα «πλωτού προστατευτικού συστήµατος µη στρατιωτικών προδιαγραφών».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και ως κριτήριο ανάθεσης ορίζεται η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.

Σε άλλο σημείο διαβάζουμε ότι τα συγκεκριμένα πλωτά συστήματα πρέπει να μπορούν να φωτοσημαίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων, η οποία ορίζει την απαιτούμενη απόσταση φράγματος / φωτοσήμανσης κι επίσης να καλύπτουν τις προδιαγραφές φωτοσήμανσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Συστήματος.

Αυτό σημαίνει φανό ύψους άνω του 1,5 μέτρου, κίτρινου χρώματος, με 30-40 αναλαμπές ανά λεπτό και φωτοβολία 2-3 ναυτικών μιλίων. «Εναλλακτικά δύναται η τοποθέτηση φανών φωτοσήμανσης, σε χαμηλότερο ύψος και επάνω στο φράγμα», σημειώνεται στην προκήρυξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραμένουν αυξημένες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2019 πέρασαν από τα τουρκικά παράλια σε Λέσβο, Χίο και Σάμο συνολικά 46.026 άνθρωποι.

Στη Λέσβο ο αριθμός ήταν διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά – 27.148 το 2019 έναντι 14.906 το 2018. Το 2019 συνολικά 13.406 άτομα μεταφέρθηκαν από το νησί στην ενδοχώρα και 48 πίσω στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο καμπ της Μόριας διαμένουν σήμερα 18.750 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.150 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Το 73% είναι Αφγανοί, 12% Σύριοι και 5% Σομαλοί. Το υπόλοιπο 10% έχει καταγωγή από διάφορες χώρες, κυρίως αφρικανικές.