Αιώνια απορία: Για αυτό δεν θυμόμαστε τι γίνεται στα όνειρά μας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Γιατί δεν θυμόμαστε τι βλέπουμε στον ύπνο μας και γιατί αυτό είναι καλό.

Σίγουρα έχει συμβεί και σε εσάς. Ξυπνάτε από έναν όμορφο ύπνο αλλά δεν μπορείτε με τίποτα να θυμηθείτε τι ονειρευτήκατε. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πως λειτουργεί ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του ύπνου; Υπάρχουν τεχνικές που μας βοηθάνε να ανακαλέσουμε τα όνειρά μας. Ποιοι κίνδυνοι θα υπήρχαν εάν θυμόμασταν όλα μας τα όνειρα;

Ο ύπνος είναι πιο περίπλοκος από ό, τι πιστεύαμε στο παρελθόν. Ο εγκέφαλος περνά ένα ψυχικό rollercoaster, όπου κάποιες στιγμές του ύπνου βρίσκεται σε ηρεμία και άλλες σε πλήρη πνευματική δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια του σταδίου REM, σε κρίσιμα μέρη του εγκεφάλου μας αυξάνεται η ροή του αίματος, Αυτό συμβαίνει στον φλοιό, που δημιουργεί το περιεχόμενο των ονείρων, και το μεταιχμιακό σύστημα (μεταξύ του φλοιού και του υποθαλάμου), το οποίο επεξεργάζεται τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Ενώ βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, τα δύο αυτά μέρη του εγκεφάλου λειτουργούν στο απόλυτο, ενώ αντίθετα ο μετωπιαίος λοβός - ο οποίος κατευθύνει τις βασικές μας ικανότητες - «κοιμάται». Αυτό σημαίνει ότι συχνά δεχόμαστε τυφλά ότι συμβαίνει στα όνειρά μας, μέχρι να έρθει η ώρα να ξυπνήσουμε.

Η επιστήμη έχει δείξει επίσης ότι όσο πιο έντονη φαντασία έχουν τα όνειρά, τόσο πιο δύσκολο είναι να τα θυμόμαστε. Τα όνειρά που έχουν μια πιο σαφή δομή, είναι πιο εύκολο να τα θυμόμαστε, λέει η καθηγήτρια, Deidre Barrett.

Υπάρχει επίσης μια κρίσιμη παράμετρος που συμβάλει στο να θα θυμόμαστε ή θα ξεχνάμε τα όνειρά μας: η νορεπινεφρίνη. Είναι συγχρόνως ορμόνη και νευροδιαβιβαστής. Ως ορμόνη εκκρίνεται από τον επινεφρίδιο αδένα και λειτουργεί μαζί με την επινεφρίνη/ αδρεναλίνη για να δώσει στο σώμα ξαφνική ενέργεια σε στιγμές έντασης και άγχους. Ως νευροδιαβιβαστής.

Ο κίνδυνος Η Francesca Siclari, ερευνήτρια ύπνου στο Lausanne University Hospital, λέει ότι υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές μετά της κατάστασης ύπνου και ξύπνιου –και αυτό δεν είναι τυχαίο. «Είναι καλό το ότι η κανονική ζωή και η ζωή των ονείρων είναι εντελώς διαφορετική. Εάν θυμόμασταν κάθε μικρή λεπτομέρεια (σ.σ. των ονείρων μας) όπως στην πραγματική ζωή, θα άρχισε να μας κάνει να τα μπερδεύουμε με αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στη ζωή μας». Θα μπερδεύαμε δηλαδή την πραγματικό ζωή με τη ζωή στα όνειρα.