ΒΟΜΒΑ: Στη δημοσιότητα ο κρυφός διάλογος Κλίντον – Μπλερ για τη νεκρή Νταϊάνα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μια άγνωστη έως σήμερα τηλεφωνική συνομιλία του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ στην οποία οι δύο άνδρες μιλούν για την πριγκίπισσα Νταϊάνα έρχεται στο φως 19 χρόνια μετά.

Το ηχογραφημένο ντοκουμέντο έφερε στο φως το BBC και προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του αμερικανού πρώην προέδρου το οποίο τηρείται στην Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Κλίντον.

Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε το 1997, λίγες ώρες μετά το δυστύχημα στο Παρίσι στο οποίο σκοτώθηκε η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Ο Μπιλ Κλίντον τηλεφώνησε στον Τονι Μπλέρ για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του. Ο βρετανός πρωθυπουργός ακούγεται να σχολιάζει: «Δεν ήταν στην βασιλική οικογένεια, όμως την αγαπούσαν οι απλοί άνθρωποι. Αυτό προκάλεσε προβλήματα με την μοναρχία».

Τι είχε εκμυστηρευτεί για τα παιδιά της

Ο Τόνι Μπλερ ακούγεται επίσης να παρομοιάζει τον θάνατο της πριγκίπισσας με το σβήσιμο ενός διάττοντα αστέρα: «Το πρόβλημα ήταν ο τρόπος ζωής της, μέσα στα ΜΜΕ. Είναι δύσκολο να αναλογιστείς πόσο είχαν εισβάλει σε κάθε τομέα της ζωής της. Την τελευταία φορά που μίλησα μαζί της είπε ότι αν δεν υπήρχαν τοι γιοί της θα είχε αποσυρθεί από το προσκήνιο».

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, στις συχνές τηλεφωνικές συνομιλίες τους, οι δύο ηγέτες συνήθιζαν να αστειεύονται, αλλά και να μιλούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Κλίντον σε χρέη μπεϊμπι σίτερ

Το 2000, σε μια συνομιλία των δύο ανδρών, η συζήτηση έγινε περισσότερο προσωπική καθώς τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Τσέρι Μπλερ ήταν εγκυος στο τέταρτο παιδί τους. Ο Κλίντον που ζούσε τους τελευταίους μήνες στο Λευκό Οίκο προσφέρθηκε να αναλάβει το μπεϊμπι σίτινγκ στην Ντάουνινγκ Στριτ: «Μετά τον Ιανουάριο θα είμαι ελευθερος για να κάνω μπέιμπι-σίτινγκ», ειπε ο αμερικανός πρόεδρος για να δεχθεί τη απάντηση του Τόνι Μπλέρ: «Θα ήταν χρήσιμη λίγη βοήθεια».

Τις ηχογραφημένες συνομιλίες κατάφερε να αποκτήσει το βρετανικό δίκτυο μετά από αίτημά του προς την Βιβλιοθηκη του Ιδρύματος Κλίντον, με βάση την νομοθεσία για την ελευθερία της πληροφόρησης.