Ανάβει φωτιές σε Αθήνα, Λευκωσία, Βρυξέλλες η "εισβολή" της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν εκ νέου τα βήματά τους υπό το φως των κλιμακούμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Για το λόγο αυτό και μετά τις επαφές του με τον Μάικ Πομπέο στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει εκτάκτως στην Λευκωσία τη Δευτέρα (7.10.2019).
Καθοριστικής σημασίας επικοινωνία Αναστασιάδη - Μακρόν καθώς πλησιάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 14 του μηνός.
"Κόκκινη" κάρτα του Καΐρου στην Άγκυρα για τις παράνομες γεωτρήσεις εν όψει και της τριμερούς με Ελλάδα - Κύπρο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Εσπευσμένα μεταβαίνει τη Δευτέρα (7.10.2019) στην Κύπρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καθώς οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ κορυφώνονται.

Στην Λευκωσία ο κ. Δένδιας θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τις δύο πλευρές να επανακαθορίζουν τις κινήσεις τους για να ανακόψουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο Νίκος Δένδιας θα μεταφέρει στην κυπριακή πολιτική ηγεσία τις απόψεις και ενδεχομένως προτάσεις που εξέφρασε στον ίδιο ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά την παραμονή του στην Αθήνα.

«Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι αποδεκτές» διαμήνυσε η Αμερικανίδα πρέσβης στη Λευκωσία, ενώ και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, εν όψει και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 14 του μηνός, όπου θα εξεταστεί σε ευρωπαϊκή βάση η επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Νωρίτερα, όλες οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπουν στο μικροσκόπιο την Τρίτη (8.10.2019) το πρωί στην 7η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών κρατών της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο Κάιρο, με την παρουσία του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

«Εσβολή» του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που «εισέβαλε» την Πέμπτη (3.10.2019) στο τεμάχιο 7 της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ ΑΟΖ, έφτασε στον στόχο «Μόρφου-1>

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το γεωτρύπανο ετοιμάζεται να εγκατασταθεί.

Ο Ντονμέζ αναφέρει ότι το «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει τη γεώτρηση το συντομότερο δυνατό, αφού ολοκληρώσει τις προετοιμασίες.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το γεωτρύπανο συνοδεύεται από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, υποβρύχιο και drones.«Κόκκινη» κάρτα του Καΐρου στην Άγκυρα

Σε πολύ αυστηρό τόνο, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση σε όποιες μονομερείς ενέργειες απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

«Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει παραχωρήσει άδειες για διερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Στην ανακοίνωση καθίσταται σαφές ότι το Κάιρο «είναι εναντίον της συνέχισης οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».

Πηγή: www.newsit.gr