

Τη μοναδικότητα του ασύλητου τάφου της Πύλου, έρχεται να επιβεβαιώσει νέο φωτογραφικό υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού.
Το μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα παρουσίασαν οι ανασκαφείς Sharon R. Stoker και Jack L. Davis, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και της Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ Μαρίας Βλαζάκη.
Ο λακκοειδής τάφος ήρθε στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη του Πανεπιστημίου του Cincinnati κοντά στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος, στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
Χρονολογείται περίπου το 1500 π. Χ. και ανήκε σε πολεμιστή ηλικίας 30 με 35, αριστοκρατικής καταγωγής κάτι που μαρτυρούν τα χρυσά αντικείμενα, οι σφραγόλιθοι και τα τέσσερα σφραγιστικά χρυσά δαχτυλίδια, αντικείμενα τα οποία συνήθως συνόδευαν την Μυκηναϊκή αριστοκρατία κατά τον ενταφιασμό.
Η αρχαιολόγος Sharon R. Stoker σημείωσε ότι η ειδική ανάλυση της σύστασης του χώματος, δείχνει ότι ο τάφος έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά.
Σύμφωνα με τον Jack L. Davis, το μνημείο αποτελεί μεμονωμένο τάφο και δεν ανήκει σε ταφικό σύνολο. Το καλοκαίρι του 2016 θα πραγματοποιηθεί επιστημονική μελέτη και με βάση αυτά που θα αποκαλύψουν τα όστρακα των αγγείων, θα υπάρξει ακριβέστερη χρονολόγηση του ευρήματος.
Δίπλα στον πολεμιστή, εκτός από τα δαχτυλίδια είχαν εναποτεθεί, τοσπαθί του με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, κύπελλα, σπάνιαχρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη-, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι, καθώς και χάλκινες λεκανίδες, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι τεμάχια ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και περισσότερες από χίλιες ψήφους από πολύτιμους λίθους. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι έργα μινωικής τεχνοτροπίας.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ μεγάλη ανασκαφική εργασία, καθώς ο συγκεκριμένος τάφος έχει παραμείνει ασύλητος εδώ και 3500 χρόνια. Πραγματικά, τους αξίζουν συγχαρητήρια», είπε ο υπουργός Πολιτισμού Α. Μπαλτάς μετά τη συνάντηση που είχε με τους δύο αρχαιολόγους και σημείωσε ότι η αρχαιολογία είναι μια αθόρυβη εργασία «και πρέπει να επιτρέπουμε στους αρχαιολόγους να επιτελούν το έργο τους, χωρίς παρεμβάσεις».
Πηγή: thetoc.gr
