Μνημόνιο 3: Εγκρίθηκε το δάνειο «γέφυρα» – Έως τη Δευτέρα τα χρήματα στην Ελλάδα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πριν από λίγο το ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε πως εγκρίθηκε το δάνειο – «γέφυρα» για την Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπροφσκις ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι ολοκληρώθηκαν οι ευρωπαϊκές διαδικασίες για την άμεση παροχή δανείου ύψους 7,16 δισ. ευρω στην Ελλαδα.

Commission

Πριν από λίγο εγκρίθηκε η έκτακτη χρηματοδότηση επτά δισεκ. ευρώ με τη μορφή ενός δανείου το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να εκπληρώσει ένα μέρος των υποχρεώσεών της, εν αναμονή της εκπόνησης ενός προγράμματος αρωγής, ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το δάνειο θα έχει μέγιστη διάρκεια τριών μηνών και θα καταβληθεί έως και σε δύο δόσεις.

Θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της στο ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας καθώς και να αποπληρώσει την ΕΚΤ, μέχρις ότου η χώρα θα αρχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

«Το δάνειο αυτό ύψους 7,16 δισεκ. ευρώ θα φθάσει στην Ελλάδα έως τη Δευτέρα», οπότε η χώρα πρέπει να αποπληρώσει 4,2 δισεκ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις προς τους δημοσιογράφους.

Ταυτόχρονα οι χώρες της ευρωζώνης έδωσαν στην Επιτροπή εντολή διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας, εντός των προσεχών εβδομάδων, με την Ελλάδα ως προς το περιεχόμενο του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.