Χρυσές δουλειές για την Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Cosco Pacific, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο διακίνησε 736,4 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια από τον Πειραιά, επίδοση που συνιστά βελτίωση κατά 7,5% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Ανάκαμψη σημείωσε τον Μάρτιο η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειρίζεται η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, κατά τον Μάρτιο η ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), θυγατρική του κινεζικού ομίλου, διακίνησε 266,5 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, έναντι 220,5 χιλιάδων κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2014, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 21%. Ως εκ τούτου, σημειώθηκε και αισθητή βελτίωση στο τρίμηνο, μετά τη στασιμότητα που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο δίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Cosco Pacific, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο διακίνησε 736,4 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια από τον Πειραιά, επίδοση που συνιστά βελτίωση κατά 7,5% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και για τον ΟΛΠ, καθώς ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του προέρχεται από την παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην Cosco. Σημειωτέον ότι κατά το πρώτο δίμηνο (Ιανουάριος - Φεβρουάριος), η σχετική δραστηριότητα είχε καταγράψει οριακή βελτίωση μόλις κατά 1,1%. Συγκεκριμένα, η άνοδος τον Ιανουάριο ήταν μόλις 2,4% σε 239,8 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, ενώ τον Φεβρουάριο είχε καταγραφεί ετήσια πτώση, έστω και οριακή, κατά 0,2% σε 230.000 εμπορευματοκιβώτια, κάτι που δεν έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, παρά την οικονομική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2014, ο ρυθμός αύξησης της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων διαμορφώθηκε σε 18,5%.

Συνολικά, η ΣΕΠ διακίνησε πέρσι 2,98 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 2,5 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων το 2013. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο ρυθμός της αύξησης στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κατέγραψε αισθητή επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, καθώς δεν ξεπέρασε το 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Μάλιστα, η τάση αυτή παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014, καθώς το πρώτο τρίμηνο πέρυσι, η ετήσια άνοδος της σχετικής δραστηριότητας είχε διαμορφωθεί σε 28%, προτού αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά σε 25,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο και 17,1% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Βασικός λόγος για τη σταδιακή αυτή επιβράδυνση είναι τόσο η μικρή έστω επιβράδυνση της πορείας της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας κατά το τελευταίο διάστημα, που επηρεάζει και τις ροές αγαθών, όσο και το ότι πλέον η ΣΕΠ λειτουργεί περίπου στο 85% της συνολικής ετήσιας δυναμικότητάς της, που υπολογίζεται σε 3,7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, με τα περιθώρια μεγάλων αυξήσεων να περιορίζονται σταδιακά.

Πάντως, ενίσχυση της παραγωγικότητας θα πρέπει να αναμένεται σύντομα, καθώς σταδιακά, εντός του έτους, η ΣΕΠ θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα εννιά ηλεκτρικά γερανοφόρα μηχανήματα τύπου E-RTG που παρήγγειλε από την εταιρεία Kalmar τον προηγούμενο Οκτώβριο. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ως στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας του λιμανιού, μέσω της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης του διαθέσιμου χώρου εντός του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ