Ποιος είναι ο λόφος που οχύρωσε ο Καραϊσκάκης και έγινε παραθαλάσσιο θέρετρο της υψηλής κοινωνίας;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η περιοχή πήρε το όνομά της από τις οχυρώσεις που έφτιαξε στην Ελληνική επανάσταση ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Ο συγκεκριμένος λόφος δεν είχε καθόλου βλάστηση και ο ψηλός βράχος δεν προσέφερε ασφαλή κάλυψη στη στρατιωτική ομάδα  που είχε οριστεί για την φύλαξη της παραθαλάσσιας και νευραλγικής αυτής περιοχής.

Τα μικρά φρούρια ή «καστέλια» , όπως ονομάζονταν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις επέτρεπαν την ασφαλή παρατήρηση της θάλασσας και την αντιμετώπιση τουρκικής επίθεσης κατά την πολιορκία της Αθήνας από τα στρατεύματα του Κιουταχή.

Το πυροβολείο των Άγγλων

Η περιοχή  αργότερα απέκτησε και άλλη  στρατιωτική εγκατάσταση, το περίφημο αγγλικό πυροβολείο, που το 1850 ήλεγχε τον αποκλεισμό του λιμανιού στα λεγόμενα «Παρκερικά».

Η ονομασία ελήφθη εξαιτίας της δράσης τον  Άγγλου Ναυάρχου Ουϊλιαμ Πάρκερ, ο οποίος ήρθε στην χώρα ως Διοικητής της Βρετανικής μοίρας Μεσογείου για να επιβάλλει στην Ελλάδα να καταβάλει  εξαιρετικά υπέρογκη αποζημίωση  στον  Ισπανοεβραίο ,  Άγγλο υπήκοο  Δαυίδ Πατσίφικο. Το Πάσχα εκείνης της χρονιάς   η ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε για πρώτη φορά το πασχαλινό έθιμο με το «κάψιμο του Εβραίου» ή του «Ιούδα». Τότε μια ομάδα αγανακτισμένων πολιτών εισέβαλε στο σπίτι του Εβραίου και έκανε καταστροφές. Ο Πατσίφικο ζήτησε μεγάλη αποζημίωση, αλλά και όταν είδε την απροθυμία των αρχών, ζήτησε από τους Βρετανούς να επέμβουν στρατιωτικά!

Παραθαλάσσιο Θέρετρο

Όταν τα θερμά στρατιωτικά γεγονότα έγιναν παρελθόν, η περιοχή απέκτησε νέο πρόσωπο. Εκεί χτίστηκαν εντυπωσιακές επαύλεις και εξελίχθηκε σε θέρετρο της υψηλής κοινωνίας.

Στη φωτογραφία του  Αμερικανού Πρόξενου Alexander Wilbourne Weddell, που δημοσιεύει η Δ. Δρεπανιά στην ομάδα της «Η Αθήνα μέσα στο χρόνο» διακρίνεται η βίλα Κουμουνδούρου, που αργότερα εγκαταστάθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος.

1Votsalakia 1925.ERT

Πρόκειται για την περιοχή Βοτσαλάκια Πειραιά κάτω από τον λόφο της Καστέλας.

Είναι η μικρή παραλία μετά το Μικρολίμανο και πριν από το  Πασαλιμάνι.  Απέναντί της βρίσκεται η βραχονησίδα Κουμουνδούρου. 

2Votsalakia 2012 600x337

Η ίδια λήψη με απόσταση 87 χρόνων. Δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα Φιλική Εταιρεία. (filikietaireia.blogspot.gr)... 

Πηγή: mixanitouxronou.gr