Η θανατική ποινή για το έγκλημα του εμπρησμού καταργήθηκε το 1993

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


...του Νομικού Γιάννη Χαμπιλού

Το έγκλημα του ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ( άρθρο 264 Ποινικού Κώδκα) ανήκει στα Κοινώς Επικίνδυνα Εγκλήματα και ορίζει πως: «Όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιάτιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματαβ) με κάθειρξη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπογ) με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών, αν στην περίπτωση του στοιχείου β’ επήλθε θάνατος».


 Εμπρησμός σε ΔΑΣΗ (άρθρο 265 Ποινικού Κώδικα): «1. Με την επιφύλαξη της βαρύτερης τιμωρίας κατά τους όρους του άρθρου 264, όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση, κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφοι 1 και 2 του Νόμου 998/79 ή σε έκταση που έχει κηρυχθεί δασωτέα ή αναδασωτέα, κατά την έννοια της παραγράφου 5 του ίδιου άρθρου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη και με χρηματική ποινή από δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) έως εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ. Δεν επιτρέπεται μετατροπή ή αναστολή της ποινής που επιβλήθηκε και η έφεση δεν αναστέλλει την εκτέλεσή της. Αν η πράξη είχε ως επακόλουθο να εξαπλωθεί η φωτιά σε μεγάλη έκταση, επιβάλλεται κάθειρξη. 2. Αν η πράξη τελέστηκε από ιδιοτέλεια ή κακοβουλία ή η έκταση που κάηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών».

 Εμπρησμός από ΑΜΕΛΕΙΑ (άρθρο 266 Ποινικού Κώδικα): «1. Αν η πράξη του άρθρου 264 τελέστηκεαπό αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση. 2. Αν η πράξη του άρθρου 265 παράγραφος 1 τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από δύο χιλιάδες εννιακόσια (2.900) μέχρι είκοσι εννέα χιλιάδες (29.000) ευρώ εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη. Μετατροπή της ποινή που επιβλήθηκε δεν επιτρέπεται«.

Αυτό που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα αναφορικά με την αξιόποινη πράξη του εμπρησμού είναι το εξής στοιχείο: η πρόκληση κάθε πυρκαγιάς ΔΕ ΣΥΝΙΣΤΑεμπρησμόΟ νομοθέτης αξιώνει τη συνδρομήενός πρόσθετου στοιχείου: την δυνατότητα πρόκλησης κοινού κινδύνου: (Α) είτε σε ξένα πράγματα, (Β) είτε σε βάρος ανθρώπου. 

Να τονιστεί επίσης πως σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 33 του Ν. 2172/1993,η ποινή του θανάτου  καταργήθηκε. Όπου στις κείμενες διατάξεις προβλεπόταν για ορισμένη αξιόποινη πράξη- όπως στην περίπτωση ενός εμπρησμού με πρόθεση που έχει ως επακόλουθο τον θάνατο ανθρώπου- η ποινή του θανάτου, πλέον απειλείται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.