Το κρύο ευνοεί τον καρκίνο – Δείτε τι έδειξε μια νέα μελέτη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Νέα ερωτήματα και προοπτικές για τη θεραπεία του καρκίνου εγείρει η επιστημονική ανακάλυψη ότι οι καρκινικοί όγκοι αναπτύσσονται ταχύτερα, όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλότερη παρά όταν το περιβάλλον είναι θερμό.

Ειδικότερα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την ανοσολόγο Ελίζαμπεθ Ρεπάσκι του Ινστιτούτου Καρκίνου Roswell Park, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το «Nature», έκαναν πειράματα τόσο σε ένα περιβάλλον 22 βαθμών Κελσίου (στην ουσία πρόκειται για θερμοκρασία δωματίου), όσο και σε ένα άλλο με 30 βαθμούς Κελσίου.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι το περιβάλλον με την χαμηλότερη θερμοκρασία ενίσχυσε την ταχύτερη και πιο επιθετική ανάπτυξη πολλών διαφορετικών μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του δέρματος, του εντέρου και του παγκρέατος. Το σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι δεν είχε σημασία αν το ζώο είχε ζήσει στο κρύο για όλη τη ζωή του προτού προβληθεί από καρκίνο, καθώς αρκούσε η έκθεσή του σε κρύο περιβάλλουν μετά την εμφάνιση του όγκου, για να αναπτυχθεί πιο γρήγορα ο καρκίνος.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν από την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη ανοσοποιητικών κυττάρων στα ποντίκια που τοποθετήθηκαν σε θερμότερο περιβάλλον. Επίσης, ο οργανισμός τους απελευθέρωνε περισσότερες αντικαρκινικές ουσίες από ό,τι στα πιο κρύα ποντίκια.

Στους όγκους των ζώων που ζούσαν σε χαμηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος, η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ήταν πιο αργή και αναποτελεσματική, με συνέπεια ο οργανισμός τους, αντί να καταπολεμά τους όγκους, να τους αποδέχεται πιο εύκολα.

Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι άνθρωποι με καρκίνο συχνά νιώθουν παγωμένοι. Είναι πιθανό ότι οι όγκοι, καθώς αναπτύσσονται, προκαλούν ένα στρες ψύχους, το οποίο διευκολύνει την επιβίωσή τους μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Οι ερευνητές, υπενθυμίζουν στην έκθεσή τους τη φράση του μεγάλου έλληνα γιατρού Ιπποκράτη, ο οποίος είχε πει «όσοι δεν μπορούν να θεραπευτούν με φάρμακα, μπορούν να θεραπευτούν με εγχείριση. Όσοι δεν μπορούν να θεραπευτούν με εγχείριση, μπορούν να θεραπευτούν με τη θερμότητα. Όσοι δεν μπορούν να θεραπευτούν με τη θερμότητα, πρέπει να θεωρούνται ότι δεν είναι δυνατό να θεραπευτούν».