Πατατοπιτάκια με καπνιστό τυρί και γαλοπούλα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δείτε πώς θα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα τα πιο νόστιμα πατατοπιτάκια!
 
ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄      
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 12΄      
ΚΟΣΤΟΣ: € 1,40 η μερίδα
 
Υλικά
800 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και χοντροτριμμένες (στον τρίφτη)
2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
160 γρ. καπνιστή γαλοπούλα, σε κυβάκια
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
160 γρ. καπνιστό σκληρό τυρί (π.χ. μετσοβόνε ή Βερμίου), τριμμένο
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, 
ψιλοκομμένη ή ξερή, τριμμένη 
αλάτι & πιπέρι 
 
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι, τη γαλοπούλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι. Ρίχνουμε το ένα τέταρτο του μείγματος στο τηγάνι, απλώνουμε ελαφρά και τηγανίζουμε 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Προτού αποσύρουμε από το τηγάνι πασπαλίζουμε με το τυρί και αφήνουμε για λίγο στη φωτιά ώστε να λιώσει ελαφρά. Αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως. 
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ
Την επόμενη φορά, προσθέτουμε στο μείγμα 4 αβγά καλά χτυπημένα και 4 κ.σ. γάλα. Αντί για καπνιστά, δοκιμάστε ένα ωραίο βουτυράτο κασέρι που λιώνει όμορφα και ζαμπόν ή φιλέτο γαλοπούλας.
 
ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Αν στη λίστα των αγορών σας προσθέσετε και μερικές φιάλες ενός λευκού ξηρού κρασιού, ελαφρά περασμένου από βαρέλι, που ισορροπεί ανάμεσα στη λιπαρότητα και στη ζωντάνια, όπως το Chardonnay από το Κτήμα Αρβανιτίδη στον Ασκό Θεσσαλονίκης, θα έχετε εξασφαλίσει μια πολύ καλή συνοδεία για όλα τα πιάτα. Α.Ν.Α.